Foto: F64
22.augustā mūžībā aizgājis komponists, ērģelnieks un klavierpedagogs Andris Vītoliņš, portālu "Delfi" informē Kultūras ministrijā.

Kā liecina Latvijas Radošo savienību padomes mājaslapā publicētā informācija, Vītoliņš dzimis 1931. gada 5. oktobrī, Rīgā, kur beidzis pamatskolas piecas klases.

No 1944. gada dzīvojis Zviedrijā, kur mācījies zviedru ģimnāzijā, 1951. gada augustā iestājies Stokholmas Karaliskajā Mūzikas augstskolā, kur 1953. gada 27. maijā ieguvis klavieru skolotāja diplomu.

Vēlāk Vītoliņš apmeklējis Collegium Musicum – senās mūzikas institūtu Stokholmā, kur mācījies čembalo (klavesīna) spēli un ar to saistītus priekšmetus, bet 1960. gada rudenī uzņemts (Stokholmas) Karaliskās Mūzikas augstskolas klavieru solistu klasē. 1964. gada 14. decembrī pēc pēceksāmena ieguvis paaugstinātu atzīmi klavierspēlē.

1962. gadā uzņemts (Stokholmas) Karaliskās Mūzikas augstskolas baznīcas mūziķu ērģelnieku klasē. Diriģēšanu vidējā līmenī 1960. gadu sākumā mācījies Stokholmas pilsētas Mūzikas koledžā pie izcila mūziķa, bet "destruktīva pedagoga" Sigfrīda Naumaņa (Naumann, 1917). Slodzes dēļ Vītoliņš no skolas izstājas, nenoliekot eksāmenu.

Augstāko ērģelnieka diplomu Vītoliņš ieguva 1966. gada 24. maijā ar augstāko atzīmi Palestrīnas kontrapunktā, harmonijā, liturģiskā un solistiskā ērģeļu spēlē, kā arī improvizācijā.

Izglītību turpināt Vītoliņam liedza maizes darbs un latviešu Dziesmu svētku Jaunatnes ansambļiem sarakstāmā mūzika, liecina Latvijas Radošo savienību mājaslapā publicētā informācija.

Turpmākos gados strādājis kā ērģelnieks trīs draudzēs, bet 1992. gada novembrī Vītoliņš pārcēlies uz dzīvi Latvijā.

No 1991. gada 2001. gadam bijis pasniedzējs Latvijas Mūzikas akadēmijā Rīgā – sākumā mācījis ērģeļu un reliģiskās mūzikas vēsturi, vēlāk liturģisko ērģeļu spēles, dziedāšanas un ansambļu vadīšanas pamatus. Tāpat strādājis arī Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā un citviet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!