Foto: DELFI
Mūzikas klubs "Nabaklab" maijā uzsāk lekciju ciklu "Uzskaņot prātu", kas aplūkos ar mūzikas un mākslas vidi saistītus jautājumus, piedāvājot visdažādāko nozaru praktiķu un teorētiķu skatījumu uz kultūras aktualitātēm, vēsturi un pārmaiņām, portālu "Delfi" informē kluba pārstāvji.

Pirmā lekcija klubā notiks 18. maijā plkst. 18:00, par diskusijas tēmu izvirzot autortiesību jautājumus neatkarīgās Latvijas mūzikas scēnā. Ar priekšlasījumiem uzstāsies mūziķu apvienības "Tornis" pārstāvis Jānis Daugavietis, grupas "Soundarcade" mūziķis Lauris Ābele, sociologs Sandris Mūriņš, kā arī Literatūras un filosofijas portāla "1/4 Satori" galvenais redaktors Reinis Tukišs. Diskusijā piedalīsies arī pārstāvji no AKKA/LAA, LaIPA, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Kultūras ministrijas.

Diskusijas nepieciešamību radījusi ieilgusī neatkarīgās skatuves mūziķu un izdevniecību neapmierinātība ar Latvijas autortiesību un blakustiesību organizāciju neelastīgo darbību. Tā tiek organizēta nolūkā dalīties ar informāciju, pieredzi un potenciālajiem risinājumiem, meklējot atbildi uz jautājumu par to, kā rīkoties neatkarīgās scēnas pārstāvjiem: ignorēt autortiesību un blakustiesību jautājumu vai arī iesaistīties šajā jomā un cīnīties par sev izdevīgiem nosacījumiem.
Ar lektoriju ciklu klubā tiek turpināta radio "Naba" aizsāktā misija, nodrošinot kvalitatīvas un daudzveidīgas radošās, galvenokārt mūzikas, telpas esamību kā alternatīvu standarta komercproduktiem kultūras pasaulē. Pēc lekcijām ikvienam interesentam būs iespēja uzdot jautājumus vai izteikt savu viedokli par pārrunātajām tēmām.

Ieeja un dalība bez maksas.

"Autortiesības un blakustiesības Latvijas neatkarīgajā mūzikā 21.gadsimtā" programma:

Priekšlasījumi: 18.00 – 19.20

1. Jānis Daugavietis (biedrība Tornis, LU) "Ievads autortiesību diskusijā: tipiskas situācijas Latvijas neatkarīgajā mūzikā"
2. Lauris Ābele (grupa Soundarcade) "Soundarcade pieredze"
3. Sandris Mūriņš (sociologs) "Remiksu kultūra un Creative Commons"
4. Reinis Tukišs (Literatūras un filozofijas portāls ¼ Satori) "Latvijas literātu idejas autortiesību lauka sakārtošanā"

Diskusija: 19.20 – 20.20
Jautājumi un atbildes.
Bez referentiem piedalās arī pieaicinātie pārstāvji no AKKA/LAA, LaIPA, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Kultūras ministrijas.

Fragmenti no filmas: 21.00
"RiP: A remix manifesto" (2008 Brett Gaylor, EyeSteelFilm, Canadian National Film Board, dokumentālā filma par autortiesībām digitālajā laikmetā un remiksēšanas kultūru (http://films.nfb.ca/rip-a-remix-manifesto/).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!