Foto: LETA

Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un Trešā Eiropas koru olimpiāde jau vairākas dienu pieskandina Rīgu, atvedot ciemos uz Latviju ap 10 000 koristu no 39 nācijām. Paralēli konkursu koncertiem, uz pilsētas brīvdabas skatuvēm notikuši vairāki bezmaksas draudzības koncerti, aicinot ikvienu iepazīt daudzveidīgo kordziedāšanas tradīciju.

Starptautiskās koru sacensības statistika ir iespaidīga: gandrīz 160 kori no 36 valstīm astoņu dienu laikā konkursos, draudzības koncertos un īpašajos koncertos uzstāsies vairāk nekā 200 reizes, bet konkursu uzstāšanās 10 koru mūzikas kategorijās vērtēs 31 pieredzējis žūrijas eksperts no 20 valstīm, preses konferencē 18. jūlijā pastāstīja “Interkultur” mākslinieciskais vadītājs prof. Dr. Ralfs Eizenbaiss.

Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un Trešās Eiropas koru olimpiādes projekta vadītāja Diāna Čivle novērtēja olimpiādes pienesumu Latvijas atpazīstamībai, tostarp – pateicoties jaunajam sadarbības formātam, kas dzimis Rīgā, – televīzijas konkursam “Eirovīzijas gada koris”. To sadarbībā veido Eiropas Raidorganizāciju apvienība, “Interkultur”, “Live Riga” un Latvijas Televīzija. Tāpat koru olimpiādi raksturo jaunrades process, kurā satiekas radošās komandas no dažādām valstīm: “Rīga ir radoša pilsēta un Rīga prot pārsteigt, tāpēc ikviens ir aicināts baudīt šo skaisto nedēļu Rīgā!”

Vācijas kultūras organizācijas “Interkultur” prezidents Ginters Tīčs apliecināja, ka vācu puse pēc lieliski noorganizētās Pasaules koru olimpiādes 2014. gadā ir bijusi pārliecināta – Rīga tikpat augstā līmenī uzņems arī Eiropas koru olimpiādi: “Pilsēta ir lieliski sagatavojusies gan organizatoriski, gan vizuāli. Daudzie karogi un plakāti pilsētvidē liecina, ka ārzemju viesi te ir ļoti gaidīti.” Tāpat kā Pasaules koru olimpiāde Rīgā bija lielākais šī mēroga pasākums koru pasaulē, tā arī Eiropas koru olimpiādes formātā Rīga ir spējusi piesaistīt visvairāk dalībnieku.

Koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags iepazīstināja ar olimpiādes mākslinieciskajiem mērķiem un lielākajiem pasākumiem, kā arī akcentēja šāda līmeņa konkursu pienesumu amatieru koru kustības attīstībai un koru izaugsmei, kad koriem tiek dota lieliska iespēja saņemt vērtējumu no augsti profesionālas žūrijas.

Preses konferences noslēgumā Diāna Čivle medijiem prezentēja mākslinieka Egīla Medņa radīto Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un Trešās Eiropas koru olimpiādes galveno balvu. Mākslinieka iecerē tā apvieno dabas doto ar cilvēka talanta radīto, tradicionālo ar moderno: “Dziesma ved kalnā. Dziesma dod spēku. Ar dziesmu var uzvarēt, bet jebkura uzvara var nākt tikai ar darbu un pašaizliedzību, kādu iepazīstam īsti olimpiskā sacensībā. Olimpiskie apļi savijas vienā skaidrā mērķī – pārvarēt sevi un būt vienotiem dziesmā. Kopā dziedāšana savieno nācijas.”

Foto: Singinriga.lv, Toms Kalniņš

Pilna Nāciju Grand Prix Rīga 2017 un Trešās Eiropas koru olimpiādes programma atrodama www.singinriga.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!