Lielajā ģildē, 22. maijā notiks „Sinfonietta Rīga” sezonas slēgšanas koncerts kopā ar pasaulslaveno igauņu diriģentu Tenu Kaljusti, atskaņojot krāsaino Jozefa Haidna oratoriju „Gadalaiki”, portālu „Delfi” informē aģentūra „Latvijas Koncerti”.

Atskaņojumā kopā ar „Sinfonietta Rīga” piedalīsies arī Latvijas Radio koris un izcili solisti no Vācijas - soprāns Andrea Brouna, tenors Markuss Brutšers un bass-baritons Pēters Nefs.

Sezonas noslēguma koncerta atskaņojumam izvēlētais Jozefa Haidna opuss oratorija „Gadalaiki” ir viens no klasicisma laika ģēnija krāsainākajiem skaņdarbiem. Tas ir hrestomātisks un visā pasaulē populārs gadalaiku aprites zīmējums no lauku cilvēku dzīves – medības, vīna gaviles, pūkaini mākoņi un pērkona negaiss, smagie ikdienas darbi un svētku dejas. Oratorijas solo izpildīs viesi no Vācijas.

Noslēdzot trešo „Sinfonietta Rīga” koncertsezonu, mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē stāsta: „Šajā sezonā mēs ieguvām daudz lieliskus draugus. No mūsu viesu loka īpaši vēlos izcelt viszinošo ģēniju Heincu Holligeru, smalko aristokrātu Kristofu Popenu, Austrijas skaņražu tradīciju pārzinātāju Ernstu Kovačiču, ziemeļnieku Tenu Kaljusti, talantīgo diriģentu Māri Sirmo un Latvijas Radio kori. Otrs orķestra draugu loks ir mūsu atsaucīgie klausītāji, kuriem acīmredzot orķestris ir nepieciešams. ‘Sinfonietta Rīga’ mūziķu spēlēt nepieciešamība un impulss darboties ir tā saite, kas nostabilizējusi mūsu klausītāju loku. Tādēļ ceram, ka šobrīd valdošā jezga valstī pārāk neizjauks mūsu nodomus un sapņus.”

Tenu Kaljuste 1981. gadā dibinājis pazīstamo Igaunijas Filharmonijas kamerkori un 1994. gadā – Tallinas kamerorķestri. Igauņu diriģents ir bijis nominēts „Grammy” balvai, kā arī saņēmis dažādas mūzikas ierakstu balvas – „Zelta diapazons 2000”, Kannu klasisko balvu un Edisona balvu. T. Kaljuste ir bijis Tallinas konservatorijas mācībspēks un diriģents Igaunijas Nacionālajā operā. Viņš ir sadarbojies ar orķestriem un koriem visā pasaulē. Bijis Zviedrijas Radio kora un Nīderlandes kamerkora galvenais diriģents. Kopš 2001. gada T. Kaljuste ir brīvmākslinieks un veido starptautiskus projektus visā pasaulē. Lielāko daļu sava darba diriģents ir veltījis igauņu komponistu mūzikai (Arvo Perts, Erki-Svens Tīrs u.c.), kuru skaņdarbus ieskaņojis ECM ierakstu kompānijā. Tenu Kaljuste iecelts par Zviedrijas Karaliskās Mūzikas akadēmijas goda biedru.

Jāpiebilst, ka šī gada pavasarī orķestris „Sinfonietta Rīga”, kas dibināts 2006. gadā, saņēma savu otro nozīmīgo valsts apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu 2008 nominācijā par izcilu interpretāciju, kas izskanēja Jaunās Mūzikas festivāla „Arēna” atklāšanas koncertā kopā ar diriģentu un obojistu Heincu Holligeru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!