Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 24. februārī, "Palladium" koncertzālē uzstāsies serbu režisors Emirs Kusturica un viņa "No Smoking Orchestra". Viņa daiļradi pasākuma organizatori raksturo kā čigānu mūzikas, balkānu folkloras, rokenrola un serbu pankroka kokteili.

Radusies Sarajevā 1981.gadā kā viena no iezīmīgākajām “jaunā primitīvisma” un pret tai laikā pastāvošo iekārtu vērstajām muzikālajām izpausmēm, kopš 1986. gada grupa saistīta ar pasaulslavenā režisora un apvienības basģitārista Emira Kusturicas vārdu.

“No Smoking Orchestra” un Kusturicas ceļi krustojas brīdī, kad pēc neskaitāmiem koncertiem un 2 pieprasītiem albumiem grupa piedzīvo Dienvidslāvijas cenzūras represijas.

Koncertu laikā pret pastāvošo iekārtu vērstās grupas līdera Neles Karajliča replikas un sarkasms noveda pie likumsakarīgām represijām no varas puses. Tāpēc Kusturicas vārds, kurš tai laikā jau bija pasaulē atzīts režisors, palīdzēja kolektīvam atgūt jaunu elpu, stāsta pasākuma organizatori.

Astoņdesmito gadu beigās apvienība saraksta vēl 2 albumus, bet drīzā Dienvidslāvijas sadalīšanās un tai sekojošie militārie konflikti ietekmē kolektīva darbību. Pēc daļējas sastāva maiņas 90.gadu otrajā pusē grupa izdod Dienvidslāvijas karos cietušo piemiņai veltītu albumu.

1998.gadā “No Smoking Orchestra” saraksta mūziku Emira Kusturicas filmai “Melnais kaķis, baltais kaķis”, kas tai gadā saņem Venēcijas kinofestivāla Sudraba lauvu.

Šī gadsimta sākumā iznāk nākamais ievērojamais orķestra albums “Unza Unza Time”. Grupa sacerējusi mūziku arī filmai “Dzīve ir brīnums”.

"Palladium" durvis tiks vērtas plkst. 19.30, koncerta sākums plkst. 20.30. Tas ilgs apmēram līdz 23.00.

Biļešu iepriekšpārdošana “Biļešu serviss” kasēs un internetā. Pirms koncerta tās būs iespējams iegādāties arī koncertzāles kasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!