Foto: Lučana Logina
Šonedēļ Rīgā sācies ikgadējais džeza festivāls "Rīgas ritmi", kurā vienkopus pulcējas mūzikas pasaules zvaigznes no vairākiem kontinentiem.

Pirmie "Rīgas ritmi" koncerti jau norisinājās 29. jūnijā, un festivāls turpināsies līdz 2. jūlijam, arī šogad piedāvājot gan meistarklases, gan koncertus; pilnu notikumu programmu iespējams atrast festivāla mājaslapā.

Vienā no svarīgākajiem notikumiem Latvijas mūzikas dzīvē šoreiz piedalās mūziķi no Austrālijas, Dienvidamerikas, Ziemeļamerikas un dažādām Eiropas valstīm.

Ievadot festivāla dubultkoncertu sēriju, piedāvājam noklausīties piecus dažādus augstas kvalitātes skaņdarbus, kas raksturo "Rīgas ritumu" koncertprogrammas muzikālo daudzveidību.

'Beatbox' saksofons – Dereks Brauns

Foto: Publicitātes attēls

Šovakar Džeza klubā "Trompete" uzstāsies viens no oriģinālākajiem mūsdienu ASV saksofona spēlmaņiem – Dereks Brauns.

Viņš muzicēs kopā ar latviešu māksliniekiem Dāvi Bindemani, Tomu Lipski un Jāni Jaunalksni, savā spēlē apvienojot džeza, fanka, popmūzikas un klasikas notis. Brauna muzikālais stils balstīts "beatbox" jeb bītboksa tehnikā, kas nozīmē, ka saksofons viņa koncertos darbojas ne vien kā melodijas avots, bet arī perkusijas instruments.

Mūziķis šobrīd darbojas dažādos sastāvos – gan "The Derek Brown Syndicate", gan fanka grupā "Low Spark", kā arī savā solo projektā "BEATBoX SAX." Šī vakara koncerts-džemsesija klausāma no plkst. 22:00. Ieeja – bez maksas.

Akordeona un saksofona neticamās iespējas – Vincents Perani un Emīls Parisiens

Foto: Publicitātes attēls

Ieskandinot dubultkoncertu sēriju, šovakar Kongresu namā uzstāsies savdabīgais franču duets Vincents Perani un Emīls Parisiens.

Dueta koncerti ir izklaidējoši, aizraujoši un rada spēcīgas klātbūtnes iespaidu. Demonstrējot izcilas iemaņas un fantastisku saspēli, mūziķi veido skaņdarbus, kas variē starp rotaļīgi ritmiskām un piezemēti liriskām noskaņām.

Koncerts sākas plkst. 19:00, biļetes iegādājamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Brazīlijas brīnumbērni – Mišels Pipokinja un Kaine Kavalkanče

Foto: Publicitātes attēls

Basģitārists Mišels Pipokinja un ģitārists Kaine Kavalkanče uzstāsies 1. jūlijā Kongresu namā, koncerta sākums – plkst. 19:00.

Kaine Kavalkanče, kurš mūziķa karjeru sācis deviņu gadu vecumā, drīz izpelnījās kritiķu un klausītāju atzinību. Audzis mūziķu ģimenē, viņš ātri abguva ģitārspēles pamatus un demonstrēja pārsteidzošu talantu. Savukārt Pipokinja iemantoja atpazīstamību, trīspadsmit gadu vecumā publicējot savas mūzikas video interneta vietnē "Youtube". Jaunais mūziķis basģitāras spēli apguvis pašmēcības ceļā, kas jo vairāk liek klausītājiem apbrīnot viņa muzikalitāti un tehnisko iespēju bezgalību.

Koncertā klausītājiem būs iespēja baudīt divu virtuozu stīgu instrumentu spēlmaņu saspēli, kurā mūziķu individuālais stils savijies ar izteikti brazīlisku skanējumu.

Sketa leģenda – Daiena Rīvza

Foto: Publicitātes attēls

Daiena Rīvza, kuru šovakar uz Kongresa nama skatuves pavadīs izcili ārzemju mūziķi, ir viena no mūsdienu pasaulē vadošajām improvicācijas mūzikas izpildītājām.

Kopš 1980. gadiem Rīvza zināma kā apbrīnojama muzikālā materiāla interprete un sketa meistare (skets – dziedāšana bez vārdiem, dziedātājam ar zilbju kopumu atdarinot intrumentālu improvicāciju).

Dziedātāja ir piecu "Grammy" balvu ieguvēja, turklāt līdz šim vienīgā mūziķe, kuras trīs albumi pēc kārtas saņēmuši šo prestižo apbalvojumu.

Tautasdziesmas un fanks – Džeimss Morisons

Foto: Publicitātes attēls

Austrāliešu multiinstrumentālists Džeimss Morisons, kurš iepriekš jau sajūsmijājis Latvijas klausītājus, viesojoties Rīgā 2014. gadā, uzstāsies 2. jūlijā Kongresu namā, prezentējot latviešu folklorai veltīto albumu "Mare Balticum".

Izcilais trompetists muzicēs kopā ar Latvijas Radio Bigbendu, piedaloties arī jaunajām džeza zvaigznēm Džastinam Kauflinam un Mišelam Pipokinjam.

Festivāla vasaras koncertu sērijas noslēgumā būs dzirdamas latviešu tautasdziesmu interpretācijas, kurās, kā stāsta pats Morisons, viņš "atradis fanka ritmus, svinga elementus un daudzus citus mūzikas stilus." Gaidāms, ka jauns skanējums piešķirts tādām tautasdziesmas kā "Auga, auga rūžeņa", "Kas dārzā", "Upe nesa ozoliņu", "Tumša nakte, zaļa zāle", "Pūt, vējiņi!" un citām.

Biļetes uz koncertiem iegādājamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!