Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 21. novembrī plkst. 18 JVLMA Lielajā zālē uz savu jubilejas koncertu ielūdz JVLMA emeritētais profesors Boļeslavs Voļaks. Koncertā piedalīsies Boļeslava Voļaka brāsbends, atskaņojot G. F. Hendeļa un Dž. Gēršvina darbu aranžējumus. Ieeja par ziedojumiem.

"Izcils pedagogs, trombonists, orķestra mākslinieks, diriģents, aranžētājs, šahists, nerimstošs ideju ģenerators – tā varētu raksturot šo temperamentīgo, ar milzīgām darba spējām apveltīto un zinātkāro poļu izcelsmes mūziķi Boļeslavu Voļaku. Laikam nav tāda trombonista Latvijā, kurš īsāku vai garāku laiku nebūtu pie viņa smēlies zinības.

Voļaka interešu spektrs ir tik dažāds – mūzika, māksla, šahs, zinātne… Jā, arī zinātnei veltīts laiks daudzu gadu garumā un pētīti ne tikai elpošanas jautājumi… Kaut vai tas pats "dubultlegāto", pateicoties kam bija iespēja atskaņot neiespējamo: N. Rimska-Korsakova "Kamenes lidojumu" ar legato paņēmienu.

Arī šahā sasniegts daudz – sudraba un bronzas medaļas Latvijas čempionāta augstākajā līgā, divas zelta medaļas komandcīņā Mūzikas akadēmijas komandas sastāvā un visbeidzot galarezultātā - starptautiskā meistara tituls korespondencšahā.

Mūzikas jomā Voļaks sevi ir pieteicis ar ļoti daudziem solo koncertiem un ierakstiem radiofonā gan ar savu ilggadējo koncertmeistaru profesoru Venti Zilbertu, gan dažādiem ansambļiem, gan pūtēju un simfoniskajiem orķestriem.

Par viņu televīzijā ir bijušas uzņemtas filmas (režisore Brigita Vīnšteine), kuras diemžēl līdz mūsdienām nav saglabājušās, skaņu plates un kompaktdiska īpašnieks, Kārļa Izarta starptautiskā konkursa ,,Jaunais virtuozs" dibinātājs (konkurss notiek no 1999. gada), jauniešu pūtēju orķestra "Klasika" dibinātājs un diriģents (2002- 2007), Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolas simfoniskā orķestra dibinātājs un diriģents (no 1997.gada), Latvijas Kultūrvēsturiskā mantojuma attīstības fonda valdes priekšsēdētājs (organizēti dažādi koncerti, izdoti p/o Klasika CD, Jāņa Klišāna 60 gadu jubilejai veltīts CD un citas aktivitātes).

Viena no viņa atšķirības zīmēm ir viņa aranžētāja talants. Jau jaunībā Voļakam patika veidot pārlikumus trombonam savai koncertdarbībai, ar laiku viņš sāka aranžēt skaņdarbus saviem kolektīviem – pūtēju un simfoniskajam orķestrim un savam 1999. gadā dibinātajam "Boļeslava Voļaka brāsbendam" (iepriekšējais nosaukums "Rīgas Jauniešu brāsbends").

Sākumā kolektīvā muzicēja Emīla Dārziņa mūzikas skolas jaunie talanti vecumā no 13 – 17 gadiem un savu pirmo koncertu sniedza 1999. gada 23. jūlijā Mežotnes pilī Senās mūzikas festivāla ietvaros. Drīz nāca arī pirmie panākumi. Gada jubileja tika svinēta ar koncertu Vāgnera zālē, bet jau tā paša gada rudenī iegūts pirmais laureāta diploms Rīgas domes Kultūras pārvaldes organizētajā 1. pūšaminstrumentu kameransambļu konkursā.

Tālākie panākumi jau bija saistīti ar starptautiskiem festivāliem un konkursiem. Gan 20., gan 21. starptautiskajā Baltijas jūras valstu jauniešu pūtēju orķestru un brāsbendu festivālā Rostokā kolektīvs ieguva augstākās pakāpes diplomus un tika saņemta īpaša mūzikas izdevniecības balva par labāko mūsdienu mūzikas interpretāciju metāla pūšamajiem instrumentiem (tika atskaņota Viļņa Šmīdberga "Sēru mūzika"). 2004. gadā, savu piecu gadu jubilejā, kolektīvs ierakstīja savu pirmo kompaktdisku.

Šodien brāsbenda mūziķi ir vadošie speciālisti Latvijā un strādā labākajos Latvijas orķestros, bet neskatoties uz to, labprāt sanāk kopā, lai realizētu dažādus koncertprojektus sava kolektīva dibinātāja, diriģenta un aranžētāja vadībā.

Koncerts Mūzikas akadēmijā būs kā dubultjubileja – kolektīva 15 gadi un vadītāja un diriģenta 70 – kā neliela pietura, lai atkal varētu turpināt plānot koncertus, audzināt topošos trombonistus un ar savu aizrautību un degsmi rādītu piemēru jaunajiem," par jubilāru un gaidāmo koncertu vēsta JVLMA pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!