Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, 14.jūnijā, notiks koncerti vairākās Rīgas baznīcās, informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvji.
Vienlaicīgi notiks koncerti Rīgas Svētā Jāņa baznīcā, kur piedalīsies Latvijas Radio koris, ērģelniece Ilze Reine, solisti Dārta Treija un Aivars Greters, kā arī Rīgas Svētā Pāvila baznīcā, kur klausītājus priecēs ērģeļmūzikas koncerts un dievnama koris.

Arī Ģertrūdes baznīcā un Rīgas Domā piemiņas koncerti notiks vienlaicīgi. Baznīcā muzicēs koris "Sonore" un koris no Vācijas "Rachmaninov chor", kā arī skanēs Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantāte "Dievs, Tava zeme deg!".

Savukārt Rīgas Domā notiks koncerts "Pia Memoria", kurā piedalīsies pūtēju orķestris "Rīga", Saulkrastu pilsētas koris "Anima" un soprāns Aira Rūrāne. Šo koncertu varēs apmeklēt tikai tie, kuriem būs ielūgumi.

Piemiņas dienā notiks vēl vairāki kultūras pasākumi.

Latviešu biedrības namā būs konference "1941.gada 14.jūnijā deportēto bērnu piemiņai", kurā varēs vērot video fragmentus no pērn notikušā brauciena pa izsūtījuma vietām Sibīrijā. Nama apmeklētājiem būs iespēja redzēt arī izstādi "Vēlreiz Sibīrijā" un iepazīties ar grāmatas "Sibīrijas bērni" pirmo sējumu.

Savukārt kinoteātrī "Rīga" varēs noskatīties dokumentālās filmas "Reiz bija Sibīrija" un "Sibīrijas dienasgrāmatas" pirmo un otro sēriju. Arī Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijas zālē paredzēta dokumentālās filmas "Sibīrijas dienasgrāmata" un "Sibīrijas bērni" skatīšanās un tikšanās ar kinorežisori Dzintru Geku.

14.jūnijā sabiedriskās organizācijas un privātpersonas Rīgā pieteikušas kopumā piecus pasākumus, tostarp gājienus.

Pirms vairāk nekā 60 gadiem 1941.gada 14.jūnijā Padomju Savienības okupācijas režīms veica pirmo masu deportāciju. Vēsturnieku pētījumi liecina, ka šī vardarbīgā un prettiesiskā akcija skāra vairāk nekā 15 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju - latviešus, ebrejus, vāciešus, poļus, krievus un citu tautību cilvēkus.

1941.gadā deportāciju akciju vadīja Maskavas valsts drošības iestāžu darbinieki, piepalīdzot vietējiem miličiem un komunistu aktīvistiem.

Visus pēckara gadus par deportācijām klusēja, bet 1987.gada 14.jūnijā cilvēki pirmoreiz pulcējās pie Brīvības pieminekļa, lai godinātu represijās cietušos. Neilgi pēc tam 14.jūniju Latvijā izsludināja par atceres dienu - Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!