Foto: LETA

Svētdien, 30.novembrī, plkst. 15 Latvijas Nacionālās operas (LNO) Beletāžas zālē notiks operdziedātājas Kristīnes Gailītes solokoncerts, informēja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Koncertmeistara Edgara Tomševica pavadījumā skanēs Jāņa Kalniņa, Morisa Ravela un Kloda Debisī solodziesmas. Koncertu, kas iekļauts LNO programmā "Opera tuvplānā", vadīs muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Komponists Kalniņš ir viens no solistei tuvākajiem latviešu komponistiem. Pirms desmit gadiem, svinot viņa simtgadi, Gailīte dziedāja Ofēlijas lomu Kalniņa operā "Hamlets". Tagad, godinot komponista 110.jubileju, koncertā skanēs gan pirmskara periodā tapušās solodziesmas ar latviešu klasiķu vārdiem, gan Latvijas klausītājiem mazāk zināmais Ņūbransvikas dziesmu cikls, kas komponēts jau pēckara laikā Kanādā un raksturo Kalniņa daiļrades pēdējo posmu.

Koncerta otrā daļa ritēs franču mūzikas noskaņās. Tajā skanēs Debisī solodziesmas ar franču dzejnieku vārdiem, kā arī Ravela "Divas ebreju melodijas" un cikls "Šeherezāde". "Man patīk, ka varu pati būt dziesmas režisore un koncertā pieejamajiem līdzekļiem uzburt komponista tēloto ainu," Gailīte raksturojusi ciklu "Šeherezāde", kuru dziedāt bijis sens viņas sapnis. Šogad tas piepildīsies jau otro reizi - orķestra pavadījumā "Šeherezāde" izskanēja vasarā Cēsu koncertzālē, šajā koncertā māksliniece to dziedās klavieru pavadījumā.

Gailītes sadarbība ar jauno koncertmeistaru Edgaru Tomševicu sākusies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) koncertmeistaru klases eksāmenā, ko jaunais pianists nokārtoja izcili. Koncertam LNO Gailīte jauno pianistu uzrunājusi, jo gribējusi, lai publika iepazīst līdz šim mazāk zināmu mākslinieku.

Daudzu nacionālu un starptautisku balvu laureāte Gailīte ir LNO soliste kopš 1998.gada. Kopš 2003.gada viņa ir arī arī JJVLMA Vokālās nodaļas pedagoģe, kopš 2013.gada - docente. Dziedātājas repertuārā ir virkne operlomu, šobrīd soliste gatavo titullomu Artura Maskata operas "Valentīna" jauniestudējumam. Kā koncertdziedātāja viņa piedalījusies dažādu vokāli simfonisko darbu atskaņojumos un iestudējusi vairākas kamermūzikas programmas.

Gailītes solokoncerts iekļauts LNO jaunajā programmā "Opera tuvplānā". Šis projekts skatītājiem piedāvā iepazīt operas un baleta mākslu citos rakursos un vienlaikus - ļoti personiski. Programmā paredzēti dažādi notikumi, izglītojošas izrādes, kamermūzikas koncerti, lekcijas operas pazinējiem, kā arī pasākumi bērniem un jauniešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!