Foto: Publicitātes foto
Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava aicina uz muzikāli literāru vakaru "Stabules sapnis - Emīls Dārziņš un Hermanis Hese", kas notiks Spīķeru koncertzālē 27. februārī 19:30. Šis būs stāsts par dzīvi, mākslu, likteni un personībām, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Radio kora sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Žilinska.

Emīla Dārziņa mūzika pieder pie latviešu klasikas zelta repertuāra, un muzikālā vakara veidotāji programmā ietvēruši komponista kora un solo dziesmas, slaveno "Melanholisko valsi", kā arī Dārziņa dēla Volfganga Dārziņa tautasdziesmu apdaru klavierminiatūras.

Šogad aprit 100 gadi kopš Emīla Dārziņa nāves, un šis muzikālais vakars būs veltījums komponistam.

Dokumentālā uzveduma idejas autori Sigvards Kļava un režisors Uģis Brikmanis atzīst, ka Dārziņa mūzikas mistisko, fascinējošo un valdzinošo valodu nav iespējams izskaidrot tiešā veidā, tās atklāšanai nepieciešama kāda paralēla līdzība, kuru idejas iniciatoriem izdevies atrast Nobela prēmijas laureāta, vācu rakstnieka Hermaņa Heses pasakā "Stabules sapnis". Šo pasaku koncertā stāstīs aktieris Kārlis Auškāps.

Emīla Dārziņa dziļākās personības šķautnes atklās aktrise Maija Apine, lasot Emīla Dārziņa "baltās māmuļas" Marijas Dārziņas atmiņas.

Mūžīgās esības elpu – Dārziņu mūziku atskaņos pianists Aldis Liepiņš, Latvijas Radio kora solisti Inga Martinsone, Kārlis Rūtentāls, Gundars Dziļums un Latvijas Lielās mūzikas balvas 2009 "Gada debijai" nominētā dziedātāja Gunta Davidčuka.

Līdzās solodziesmām uzvedumā skanēs arī Emīla Dārziņa kora kompozīcijas Reitera kora vēsturiskajos ieskaņojumos, kuru izpildījumu savulaik, iespējams, piedzīvojusi arī Marija Dārziņa.

Lai šis vakars paver ceļu un sniedz atbildes uz tiem mūžības jautājumiem, kuriem laiku laikos cilvēks pievērsies kā dzejā, tā prozā un mūzikā, un lai šis stāsts kļūst par dārgmetāla ietvaru Dārziņu mūzikas pērlēm.

"Stabules sapņa" režiju un videomontāžu veido režisors Uģis Brikmanis, vakara muzikālais vadītājs diriģents Sigvards Kļava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!