Mūzikas ierakstu veikalu plauktos nonākusi izlase 'Dylan Lullabies/Boba Dilana Šūpuļdziesmas', kas ir jaunākais izdevums populārājā "Šūpuļdziesmu" jeb "Lullabies" sērijā, portālu "Delfi" informēja izlases sastādītājs Klāss Vāvere.
"Kādēļ Dilans? Tādēļ, ka neviens cits par šo pasauli un tās dīvainajiem iemītniekiem savās dziesmās nav pateicis tik daudz. Ne velti pēdējos 45 gados Dilans ir dziedāts vairāk par jebkuru citu autoru. Jo viņa - tāpat kā šūpuļdziesmas - koncepts nāk no pasaules, kurā dziesmas nesacer pirkšanai un pārdošanai, bet dziedāšanai un jušanai. Un labākā šūpuļdziesma ir tā, kuru māte, reiz dzirdējusi no vecākiem, dzied saviem bērniem. 60. gados Dilana ietekme uz savu laiku, ļaudīm un mūziku bija milzīga. Protams, laiks iet un cilvēkiem šķiet, ka viņi mainās. Taču Dilanu dzied joprojām: "U2", "Red Hot Chili Peppers", "The White Stripes", Nora Džonsa – tiesa, ne vienmēr šupuļdziesmu noskaņās... Viņa 'Modern Times' ir viens no 2006.gadā pasaules visvairāk gaidītajiem un apspriestajiem albumiem, savukārt internetā uzskaitīti daudzi tūkstoši Dilana dziesmu visdažādākajās versijās un valodās" – tā jaunās izlases ideju un mērķi raksturojis izlases autors.

Salikt vienu CD no daudziem tūkstošiem dziesmu nav pats vieglākais uzdevums, tādēļ šoreiz sekots trim principiem.

  • Dziesmas, ko dzied Dilana laikabiedri, kuri to iedarbību savulaik izjuta 'tiešā triecienā'. Džonijs Kešs - viena no pirmajām autoritātēm, kas novērtēja jauno talantu. "The Byrds", kuri Boba akustiskajām folkdziesmām piešķīra bītlisku skanējumu, tās atklājot iepriekš nepieredzēti plašai auditorijai, bet pašam Dilanam parādot viņa tālāko ceļu. "The Band" – kanādieši, kas kā pavadītāji asistēja Dilana īstenotajā elektriskā rokenrola revolūcijā un vēlāk paši kļuva par vienu no 70. gadu slavenākajām grupām.


  • Dilans nav tikai veca bauda par vecu naudu. Tādēļ gandrīz puse no šiem ierakstiem – Braiens Ferijs, "Travis", Sofija Zelmanī, Badijs & Džūlija Millere, Sertab, "Cat Power", Rodnijs Krovels un Emilū Herisa - tapuši 21. gadsimtā ar mūsdienu pasaules izjūtu un pieredzi.


  • Īstā dziesma īstajā izpildījumā. 'One More Cup Of Coffee' gadījumā starp tādām prominencēm kā Roberts Plants un "The White Stripes" beigu izvēle krita par labu turcietei Sertab (Jā! Lai cik neticami – tai pašai, kura pirms dažiem gadiem Rīgā uzvarēja "Eirovīzijā") un austrumnieciskajam kolorītam. Savukārt gan Nora Džonsa, gan Džons Hamonds dziedātās 'I'll Be Your Baby Tonight' versijas zaudēja pašai populārākajai - vecā dendija Roberta Palmera un "UB40" izpildītajai, kura "Lullabies" salikumam piešķir šķelmīgu piesitienu.

Klāss Vāvere piebilst: "Lai cik nopietns un pat mistisks Dilans dažreiz liktos, humors, dzīves svinēšana un minēšana ir viņa ģēnija neatņemamas īpašības, kuras ceļojumu viņa pasaulē padara vienlīdz satraucošu un aizraujošu."

Izlasē 'Dylan Lullabies/Boba Dilana Šūpuļdziesmas' iekļautās dziesmas:

It's All Over Now, Baby Blue – Bryan Ferry
You're A Big Girl Now – Travis
It Ain't Me Babe – Johnny Cash & June Carter Cash
Most Of The Time – Sophie Zelmani
Shelter From The Storm – Rodney Crowell feat. Emmylou Harris
Chimes Of Freedom – Youssou N'Dour
Wallflower – Buddy & Julie Miller
My Back Pages – The Byrds
One More Cup Of Coffee – Sertab
Lay Lady Lay – Duran Duran
Death Is Not The End - Nick Cave & Friends
Paths of Victory – Cat Power
Just Like A Woman – Nina Simone
When I Paint My Masterpiece – The Band
I'll Be Your Baby Tonight – Robert Palmer & UB40
Blowin' In The Wind – Marlene Dietrich

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!