Foto: Arhīva foto
Šī gada 22.maijā Riharda Vāgnera (1813-1883) daiļrades cienītāji svin komponista 200. dzimšanas dienu. No 1837. līdz 1839. gadam Vāgners bija Rīgas Pilsētas teātra pirmais kapelmeistars. Rīgā joprojām ir saglabājušās vairākas ēkas, kas saistītas ar komponistu. Tāpat ar Vāgneru un Rīgu ir saistīti nostāsti, liecības un pats galvenais – viņa mūzika.

Rīgā komponists sacerēja operas "Rienci" pirmo un otro daļu, savukārt piedzīvojumiem bagātā bēgšana no Rīgas uz Parīzi R.Vāgneru iedvesmoja operai "Klīstošais holandietis".

Godinot ievērojamā komponista piemiņu, Latvijas Nacionālās operas mākslinieciskās programmas centrā no 2006. gada bijuši "Nībelunga gredzena" tetraloģijas uzvedumi. Šogad LNO ir gatava gadsimta notikumam: 16. Rīgas Operas festivāla ietvaros tiks izrādītas visas "Nībelunga gredzena" operas. Līdz šim vienīgo reizi grandiozais cikls Rīgā tika iestudēts 1902.gadā. 2014. gada janvārī, atklājot Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu sēriju, Latvijas Nacionālajā operā notiks operas "Rienci" pirmizrāde.

Savukārt 22.maijā Rīgā gaidāmi daži pasākumi, kas veltīti Riharda Vāgnera jubilejai:

Vāgnera svētki Latvijas Radio

Foto: Publicitātes attēli

22.maijā no pulksten 14:00 - 15:00 Latvijas Radio 3 - Klasika veidos tiešo translāciju no Riharda Vāgnera ielas, kuras 4.namu slavenais komponists savulaik gandrīz divus gadus sauca par savām mājām.

Tiešraides laikā slavenākās opermūzikas tēmas sacilpos trombonists Vairis Nartišs, bet par kādreizējā teātra un visas ielas vēsturi stāstīs Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis. Diriģentam Imantam Resnim vaicāsim par Vāgnera partitūru iestudēšanas smalkumiem un zemūdens akmeņiem, bet dziedātāji Liene Kinča un Armands Siliņš kliedēs bažas par Vāgnera mūzikas ietekmi uz balsi. Pianists Vestards Šimkus, līdzās autogrāfu dalīšanai, piekritis pastāstīt arī par komponista attiecībām ar klaviermūziku.

Tiešraidi no R.Vāgnera ielas vadīs Dina Dūdiņa - Kurmiņa, bet to klausīties varat arī internetā www.latvijasrdaio.lv.

Vāgnera spožāko skaņdarbu CD un DVD

Foto: LETA

Atgādinot, ka slavenais komponists nepilnus divus gadus par savām mājām sauca Rīgu, Latvijas Radio 3 "Klasika" kopā ar izdevniecību "Upe tuviem un tāliem" 22.maijā no pulksten 14:00 - 15:00 aicina uz "Svētkiem Vāgnera ielā", portālu "Delfi" informē izdevniecība "Upe tuviem un tāliem".

Par godu komponista jubilejai "Upe tuviem un tāliem" sarūpēti skaņu ieraksti gan CD, gan DVD formātā.

Interesenti un garāmgājēji aicināti piedalīties tiešraides tapšanā un tās noslēgumā, baudot dzirkstošu pārsteigumu "Elzas sapnis" un kūku "Loengrīna ceļojums", uzsaukt kopīgu tostu komponista skaņdarbu radošai atskaņošanai!

Starp mūziku, teātri un video - viss par "Nībelunga gredzena" iestudēšanu

Foto: Publicitātes foto

31.maijā pulksten 18:00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā (Raiņa bulv. 19, Rīgā) notiks profesora Dr. Kristiāna Toraua (Christian Thorau) (Postdamas Universitāte) vieslekcija "Starp mūziku, teātri un video - muzikāli dramatiskas struktūras Riharda Vāgnera "Nībelunga gredzenā" un to inscenēšana".

Vāgnera darbs "Nībelunga gredzens" pirmoreiz tika uzvests 1876. gada augustā Baireitas festivāla namā. Opera sastāv no četrām daļām, un Rihards Vāgners ir ne tikai sakomponējis mūziku operas ciklam, bet arī uzrakstījis tekstu un devis detalizētas norādes operas uzvešanai. Pat mūsdienās šis Vāgnera meistardarbs ir plaši iemīļots, ko pierāda arī augošais "Nībelunga gredzena" DVD izdevumu skaits.

Vieslekcijā profesors Dr. Kristiāns Toraus runās par to, kā audiovizuālais formāts, kādā ir pieejami arī Vāgnera darbi, var ietekmēt mūzikas formālās un semantiskās struktūras.

Kristiāns Toraus ir studējis mūziku, mūzikas zinātni, vēsturi un semiotiku Berlīnes Tehniskajā universitātē un Berlīnes Mākslas universitātē. 2000. gadā saņēmis doktora zinātnisko grādu mūzikas zinātnes jomā. Savā doktordarbā "Semantiska juteklība - Riharda Vāgnera vadmotīvu tehnikas uztveres un zīmju struktūras studijas" prof. Dr. Toraus pētīja Riharda Vāgnera darbu uztveri. Sākot ar 2010. gadu, prof. Dr. Toraus ir Potsdamas Universitātes Mūzikas zinātņu katedras vadītājs.

Vieslekcija notiks vācu valodā ar konsekutīvo tulkojumu latviešu valodā. Dalība ir bez maksas.

Vāgnera 200. jubilejas aploksnes zīmogošana

Foto: Publicitātes attēli

22. maijā izcilā vācu operkomponista Riharda Vāgnera 200. dzimšanas dienā Latvijas Nacionālās operas telpās notiks komponista jubilejai veltītās Latvijas Pasta izdotās aploksnes zīmogošana.

Zīmogošana notiks no pulksten 9:00 līdz 17:00 LNO skatītāju foajē.

Savukārt 14:00 notiks aploksnes prezentācija. Piedalīsies LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos Arturs Maskats, LNO dramaturgs, muzikologs Mikus Čeže, Latvijas Pasta valdes loceklis Arnis Salnājs un Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamenta direktors Edmunds Bebrišs.

R.Vāgnera jubilejai veltītā aploksne izdota 1000 eksemplāru tirāžā, un tās dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. Aploksnē attēlots komponista portrets, Latvijas Nacionālā opera un Rīgā aizsāktās operas "Rienci" ("Rienzi") notis.

'Reinas zelts' uz lielā ekrāna

Foto: DELFI Aculiecinieks

Savukārt 30.maijā kinoteātrī "Splendid Palace" tiks demonstrēts 2010. gada Vāgnera operas "Reinas zelts" ieraksts, kas tapis "Tealtro alla Scala".

"Šis darbs lieliski ataino "Gesamtkunstwerk" jeb "pilnīgu mākslas darbu" – jēdzienu, ko Vāgners pieņēma, lai aprakstītu darbu, kas ietver sevī visas mākslinieciskās izteiksmes jomas – dejas, drāmu, mūziku, vizuālo mākslu utt. Tetraloģijas viencēliena prologs "Reinas zelts" vēsta par iedzimto varas grēku, kas rodas no nodevības, viltus un atteikšanās no mīlestības," teikts operas video aprakstā.

Diriģents: Daniels Barenboims. Lomās: Renē Pape, Stefans Rīgnmers, Johaness Martins Krencle, Volfgangs Ablingers – Šperake, Tmio Rīhonens, Anna Samuila, Anna Larsone u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!