Sestdien laikrakstā “Diena” publicēts raksts par to, ka “Reiganu” albuma “Nospied sarkano podziņu’’ reklāmā, kurā izmantots Ronalda Reigana tēls, ir pārkāpts likums, kurš nosaka, ka reklāmās aizliegts attēlot fiziskas personas bez to piekrišanas, kā arī aizliegts tās izsmiet vai noniecināt.
Valsts cilvēktiesību birojs (VCB) plāno lūgt Nacionālo radio un televīzijas padomi (NRTVP) pārbaudīt šo lietu un aizliegt minētās reklāmas raidīšanu televīzijā. Šis ir pirmais tāds precedents, jo reklāmas likums stājies spēkā tikai šogad februārī. “Kaut arī cilvēktiesību normas nosaka, ka ikvienam ir tiesības brīvi paust savus uzskatus, Eiropas Cilvēktiesību tiesa izskatījusi vairākus līdzīgus gadījumus un atzinusi, ka izteiksmes brīvībai katra valsts var noteikt dažādus ierobežojumus. Latvijā par vienu no tādiem uzskatāms likums par reklāmu, kas aizliedz noniecināt vai izsmiet kādu personu, kā arī attēlot personu reklāmas klipos bez tās piekrišanas,” raksta “Diena”.

Grupas menedžeris Aldis Hofmanis atbildē uz iepriekš teikto norādīja, ka “Prezidenta Reigana stilizētā tēla izmantošana grupas “Reigani” imidžā nekādā mērā vai veidā nav uzskatāma par prezidenta Reigana izsmiešanu vai noniecināšanu, bet gan nevardarbīgu māksliniecisko izpausmju veidolu, kas balstīts uz vispārpieņemtajiem demokrātijas pamatprincipiem.

“Šajā gadījumā grupu tiesā iesūdzēt var pats Ronalds Reigans, taču viņš, visticamāk, par “Reiganu” reklāmu nav informēts,” sacīja VCB jurists Jānis Butkevičs.

NRTVP priekšsēdētāja padomnieks Mārcis Ločmelis sacīja, ka padome nenosaka televīziju programmas, taču var piemērot sankcijas par izdarītajiem likumpārkāpumiem. Tā sestdien ziņoja “Diena”.

Paši “Reigani” skaidro, ka pasaulslavenu cilvēku stilizētu tēlu izmantošana atsevišķos mākslinieciski – vizuālo iespēju risinājumos ir starptautiski pieņemta prakse. “Amerika, tāpat kā Latvija, ir demokrātiska zeme, kurā respektē vārda brīvību. Ronalds Reigans ir bijušais Amerikas Savienoto Valstu prezidents. Un tas, ka R.Reigana stilizēts tēls tiek izmantots kā grupas imidžs, ir viņa popularitātes nodeva sabiedrībai. Visā pasaulē, netraucēti tiek veidoti un translēti raidījumi (piem. Krievijā “Kukli” (Lelles), kuros izmantoti pazīstamu politiķu stilizēti tēli un tur cilvēku tiesību biroji nenorāda par cilvēktiesību aizskārumiem.”

Viņi piebilda arī, ka grupa nav saņēmusi nekādas pretenzijas ne no Reigana kunga, ne no viņa tuviniekiem, tāpēc uzskata, ka pārtraukt sava albuma popularizēšanu nav iemesla.

Grupas menedžeris Aldis Hofmanis, izvērtējot grupas imidža un albuma “Nospied sarkano podziņu” popularizēšanas kampaņu un tās atbilstību Latvijas Republikas tiesību normām, uzskata, ka presē publicētie Valsts Cilvēktiesību biroja izteikumi attiecībā uz grupas “Reigani” vizuālo tēlu un mākslinieciskās izpausmes formām nesatur Latvijas Republikas likumu normu pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!