Foto: Vida Press

5. septembrī 70. jubileju svinētu britu mūziķis, grupas "Queen" vokālists – Fredijs Merkūrijs, īstajā vārdā Farohs Bulsara (Farrokh Bulsara). Par godu vienai no jaudīgākajām balsīm rokenrolā, publicējam vēsturisku foto izlasi, kas atgādina par spilgtiem mirkļiem Fredija Merkūrija karjerā.

Fredijs Merkūrijs dzimis 1946. gada 5. septembrī, Zanzibārā, miris1991. gada 24. novembrī, Londonā, 45 gadu vecumā.

Merkūrijs rokenrola vēsturē ierakstīts gan ar savu četras oktāvas plašo balss diapazonu, gan viņa komponētiem grupas "Queen" hitiem, kas jau ir pasaules rokmūzikas zelta fonda neatņemama sastāvdaļa. Viņš ir autors tādām dziesmām kā "Bohemian Rhapsody", "Killer Queen", "Somebody to Love", "Don't Stop Me Now", "Crazy Little Thing Called Love" un, protams, "We Are the Champions".

Viens no visu laiku populārākajiem Merkurija darbiem ir dziesma "Barcelona", no albuma ar tādu pašu nosaukumu, kas tika izdots 1988. gadā par godu Barselonai – pilsētai, kas tobrīd tikko bija izvēlēta kā 1992. gada vasaras olimpisko spēļu mājvieta. Albums un dziesma tika ierakstīta kopā ar izcilo soprānu, Barselonā dzimušo Monseratu Kavaljē. Jau vairākus mēnešus pēc Merkūrija nāves, dziesma tika atskaņota arī Barselonas olimpiādes atklāšanā un bija galvenais spēļu translāciju muzikālais motīvs.

Jau pēc nāves, 1992. gadā, Fredijs Merkūrijs saņēma "Brit Awards" par nenovērtējamu ieguldījumu britu mūzikā, bet 2001. gadā līdz ar grupu "Queen" uzņemts rokenrola slavas zālē. Merkūrijam ir sava zvaigzne Holivudas slavas alejā, viņš ir atzīts par vienu no ietekmīgākajiem britiem (BBC, 2002) un vienu visu laiku labākajiem dziedātājiem mūzikas mediju "Rolling Stone" un "Classic Rock" vērtējumā.

Merkūrijs mira no AIDS izraisītajām komplikācijām. Savu slimību viņš līdz pēdējam brīdim slēpa no sabiedrības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!