Foto: AP/Scanpix
Pielūgts, dievināts, apjūsmots un atdarināts vairāk nekā jebkurš cits – Elviss Preslijs joprojām godam turpina nest Rokenrola karaļa titulu. Arī 40 gadus pēc savas nāves viņa vārds ierindojas pelnošāko mirušo slavenību sarakstos, bet viņam veltītie festivāli, fanu saieti, atdarinātāju konkursi un piemiņas vietas burtiskā nozīmē nav saskaitāmi.

Šis gads Elvisa Preslija pielūdzējiem ir īpašs. 1977. gada 16. augustā viņš 42 gadu vecumā šo pasauli atstāja. Taču kopš tā laika Elvisa eiforija nav gājusi mazumā – viņš ir viens no jaudīgākajiem 20. gadsimta popkultūras zīmoliem, kas ietekmē kultūras un izklaides industriju vēl vairāk nekā sākotnēji varētu šķist. Tikpat aktuālas ir dažādas sazvērestības teorijas, ka Elviss Preslijs patiesībā ir dzīvs, tikai jūtot savas karjeras norietu, inscinējis savu nāvi un nu dzīvo parasta cilvēka dzīvi. Mūziķim šobrīd būtu 82 gadi.

Augusts ir laiks Elvisa Preslija dievinātājiem doties ceļojumā, pārģērbties, lai kaut nedaudz līdzinātos savam elkam, vai vismaz aiziet uz kādu atdarinātāja koncertu. Pieminot Rokenrola karali, piedāvājam septiņu īpaši nozīmīgu piemiņas vietu sarakstu, kur Elviss Preslijs tiks godināts īpaši vērienīgi.

‘Sun’ studija Memfisā

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Īpaša vieta ikvienam Rokenrola karaļa fanam ir “Sun” studija Memfisā, Tenesī štatā, kur viņš 50. gadu sākumā ierakstīja savus pirmos hitus.

Leģendāro studiju, kas nu jau kļuvsi par Elvisa Preslija fanu svētceļojumu galamērķi, 1950. gadā nodibināja ierakstu industrijas pionieris Sems Filipss (Sam Phillips).

1953. gadā studijā ieradās 18 gadus vecais Elviss, kā atmiņās raksta Filipss, “ar sapni un lētu ģitāru”. Viņš satraucies iedziedājis pirmo demo, bet tikai gadu vēlāk Filipss piedāvājis viņa ierakstīt kompozīciju vēlreiz. Tā bija “Thats Alright (Mama)” – dāvana viņa mātei Gledisai dzimšanas dienā.

Mūsdienās studija ir populārs tūrisma objekts, ko ik gadu apmeklē tūkstošiem Preslija pielūdzēju no visas pasaules. Studijā aplūkojamas dažādas relikvijas, tai skaitā mikrofons, ar kuru dziedājis Rokenrola karalis. Tāpat studija apaugusi ar kafejnīcu, suvenīru veikalu un citām neiztrūkstošām tūristu atrakcijām.

Jāpiebilst, ka “Sun” studijā ierakstus veikuši arī Džonijs Kešs, Džerijs Lī Luiss, Karls Perkinss un citi sava laikmeta mūzikas varoņi.

Preslija kaps un leģendārā Greislenda

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Īstam fanam svēta lieta vismaz reizi mūžā apmeklēt slaveno Greislendu – savrupnamu Memfisā,Tenesī, ko 1957. gadā iegādājās Elviss Preslijs. Savā Greislendā viņš 1977. gada 16. augustā nomira, bet kopš 1982. gada ēka ir atvērta publiskai apskatei. Šo gadu gaitā tā kļuvusi par vienu no apmeklētākajām memoriālajām mājām ASV – tur ik gadu ierodas ap 600 000 Preslija apjūsmotāju.

Greisledā atrodas arī Elvisa Preslija kapavieta, kur joprojām ik gadu 16. augustā gulst ziedi, fotogrāfijas un dažādi citi fanu vēstījumi. Īpaši daudz to ir šogad, kad tiek pieminēta 40. gadadiena kopš rokenrola karaļa pāragrās nāves.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Foresthilas kapsētas kapenes

Foto: AP/Scanpix/LETA

Elviss Preslijs pēc nāves tika apglabāts nevis Greislendā, bet Foresthilas kapsētas kapenēs Memfisā. Tur atdusējās arī mūziķa māte Gledisa. Tomēr divus mēnešus vēlāk viņi tika pārapbedīti Greislendas savrupmājas teritorijā. Iepriekšējā atdusas vieta kopš tā laika nav izmantota.

2012. gadā izsoļu kompānija "Julien's Auctions" plānoja leģendāro kapavietu izsolīt, tomēr pēc miljoniem fanu lūguma cienīt mūziķa piemiņu, izsole tika atcelta.

Šobrīd bijušajā kapavietā atrodas Elvisa Preslija krūšutēls un arī šī ir nozīmīga vieta, kur pieminēt vienu no visu laiku populārākajiem mūziķiem.

Vācijas pilsēta Badnauheimā

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Elvisa Preslija piemiņa ir viens no populārākajiem Vācijas pilsētiņas Badnauheimas (Bad Nauheim) zīmoliem. Tur, Hotel Villa Grunewald, pakājē iekārtota rokenrola karaļa piemiņas vieta. Šajā ēkā Preslijs apmeties, kad pašās 50. gadu beigās bijis Rietumvācijā kā ASV bruņoto spēku karavīrs.
Savukārt šīs pilsētiņas aina – pilsētas viduslaiku vārti – redzami uz singla plates “A Big Hunk o' Love” vāciņa.

Pilsētā ir laukums, nosaukts Preslija vārdā (Elvis Presley Platz), bet kopš 2002. gada Badnauheimā notiek Eiropas Elvisa fanu festivāls, pulcējot gan viņa līdziniekus, gan pielūdzējus. Trīs dienu laikā pilsētā uzstājas gan kaverversiju grupas, gan notiek īpaši kinoseansi, parāde un daudzas citas aktivitātes. Šogad festivāls notiks no 18. līdz 20. augustam.

Elvisa dzimtā pilsēta Tupelo

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vēl viena vieta, kur šogad, 17. augustā, Elviss tiks pieminēts īpaši vērienīgi, ir viņa dzimtā pilsētiņa Tupelo, Misisipi štatā (ASV). Nelielo divu guļamistabu māju saviem spēkiem bija cēluši Presliju ģimenes vīrieši – Elvisa tēvs, tēvocis un vectēvs.

Tur 1935. gada 8. janvārī Vernona un Gledisas Presliju ģimenē nāca pasaulē divi puikas. Viens no viņiem piedzima nedzīvs, bet otrs kļuva par ikonisku, miljonu pielūgtu un mūžam dzīvu mūziķi.

Tupelo vēlākais rokenrola karalis nodzīvoja līdz 13 gadu vecumam, kad kopā ar vecākiem pārcēlās uz Memfisu.

Mūsdienās Tupelo un Elviss ir nešķirami. Šogad jau 12. augustā tur notikusi ikgadējā fanu diena, bet ikdienā apmeklētājiem ir iespēja pabūt baznīcā, kur pirmo reizi, klausoties gospeļus, mūzikas pasaules burvību atklāja jaunais Preslijs. Tāpat Tupelo ir skulptūra, kurā redzams Elviss 13 gadu vecumā un īpašs Elvisa Preslija muzejs.

Palmspringsa romantiķiem

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

1967. gada 1. maijā, pēc kāzu ceremonijas, palienējis Frenka Sinatras privāto lidmašīnu, Elviss Preslijs savu jauno sievu Priscillu no Lasvegasas aizveda uz Palmspringsu, lai modernista Viljama Krisela projektētajā viesu namā, pazīstamā kā "House of Tomorrow", pavadītu savu kāzu nakti.
Mūsdienās šī ēka atvērta arī tiem apmeklētājiem, kas tur nenakšņo, bet vēlas sajust Preslija klātbūtni. Tur tiek atzīmētas gan Elvisa Preslija dzimšanas un nāves dienas, gan arī kāzu gadadiena. Apmeklētājiem ir iespēja aplūkot dažādas relikvijas, kā arī ielūkoties Elvisa un Priscillas guļamistabā, kur joprojām atrodas abu kāzu gulta.

Jāpiebilst, ka abu meita Lisa Marija Preslija nāca pasaulē precīzi deviņus mēnešus vēlāk – 1968. gada 1. februārī.

Holivudas slavas aleja

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Noteikti Elvisa Preslija fani nespēs vienaldzīgi paiet garām rokenrola karaļa zvaigznei Holivudas slavas alejā. Ikoniskās 20. gadsimta mūzikas leģendas slavas zvaigzne tika atklāta jau 1960. gadā, bet 1996. gadā pārvietota uz savu pašreizējo atrašanās vietu. Tās precīza adrese – pašā kinoindustrijas sirdī – Holivudas bulvāra un La Brea avēnijas krustojumā.

Kā liecina informāciju Holivudas slavas alejas mājaslapā, Elvisa Preslija zvaigzne ir devītā apmeklētākā no visām slavenību zvaizgnēm, taču domājams šomēnes tās popularitātes strauji kāps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!