Foto: F64
Franču elektroniskās mūzikas pionieris Žans Mišels Žārs sācis kampaņu, vienu procentu no katras pārdotās koncerta biļetes cenas atvēlot izglītības atbalstam visā pasaulē, un aicināja arī citas mūzikas un sporta zvaigznes pievienoties šai kampaņai.

"No šodienas es vienu procentu no katras pārdotās [manu koncertu] biļetes cenas atdošu izglītības vajadzībām. Un tā tas notiks līdz pat manas dzīves beigām," mūziķis paziņoja svētdienas vakarā, pirmo reizi ar koncertu uzstājoties Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā.

"Tā ir ļoti vienkārša ideja, ko vēlējos uzsākt Bulgārijā. No šī brīža visu manu atlikušo dzīvi visos manos koncertos es to darīšu un aicināšu arī savus kolēģus tā darīt," 63 gadus vecais Žārs teica intervijā aģentūrai AFP.

"Viens procents no biļetes cenas nav nekas. Bet ja to pareizinām ar vairākiem māksliniekiem, uz koncertiem pārdoto biļešu skaitu, sēdvietām kinoteātros, pārdotajiem laikrakstu eksemplāriem, sporta pasākumiem, mums izglītības budžets būs gatavs jau rīt no rīta," klāstīja mākslinieks.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO)  Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) labas gribas vēstnieks Žārs kampaņu sāka Bulgārijā par godu UNESCO ģenerāldirektorei Irinai Bokovai, kas dzimusi Sofijā.

Žārs norādīja, ka iegūtie līdzekļi tiks atvēlēti ANO kustībai "Izglītība visiem", uzsverot, ka pasaulē gandrīz miljards cilvēku neprot lasīt vai rakstīt.

"Un tā ir izglītība, kas palīdz labāk saprast klimata pārmaiņas un ekonomikas problēmas, kā arī izvairīties no reliģiskā ekstrēmisma. Mēs zinām, ka tas ir arī veids, kā atrisināt daudzas sieviešu problēmas visā pasaule," viņš skaidroja.

Žāra koncerts Sofijā svētdienas vakarā bija pirmais turnejā, kuras laikā viņš uzstāsies arī Serbijā, Horvātijā, Ukrainā, Krievijā, Lietuvā, Skandināvijas valstīs, Vācijā, Austrijā un Šveicē.

Fotogalerija: Žans Mišels Žārs Rīgā


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!