Foto: Publicitātes foto
Ir pagājis laiks, bet cīņa par varu nebeidzas nekad - ar šādu vēstījumu pirmdien, 7. aprīlī, televīzijas ekrānos atgriežas episkais kulta seriāls "Troņu spēle". Atzīmējot seriāla ceturtās sezonas pirmizrādi, telekanāls "Fox" piedāvā ieskatu seriāla aizkulisēs, izceļot desmit, iespējams, interesantākos faktus par šo vērienīgo vēsturiskās fantāzijas meistardarbu.

'Troņu spēle' - vardarbīgākais seriāls TV industrijā


Foto: Publicitātes foto

"Troņu spēles" ir personāžiem bagātākais un vardarbīgākais televīzijas seriāls televīzijas industrijā - katrā sezonā piedalās vairāk nekā 275 varoņi, bet katrā sērijā vidēji 14 no viņiem mirst. Seriāls ir pārpilns ne tikai ar klajas vardarbības un nežēlības, bet arī jutekliskuma un seksa ainām.

Seriāls aktualizē varas fenomenu


Foto: Publicitātes foto

"Troņu spēle" ir papildinājusi valodu ar jauniem tēlainās izteiksmes līdzekļiem. Pēc seriāla otrās sezonas pasaules mediji sāka izmantot vārdu salikumu "Troņu spēle", lai raksturotu spēcīgas konfliktsituācijas globālajā arēnā. Ukrainas notikumu gaismā "Troņu spēles" vēl spēcīgāk aktualizē varas fenomena dziļāko būtību gan vēsturiskā, gan mūsdienu aspektā.

Iedvesma nāk no vēstures


Foto: AP/Scanpix

Seriāls ir Džordža R. R. Mārtina sarakstītās sāgas "Dziesma par ledu un uguni" adaptācija. Lai gan grāmata ir fantāzijas auglis, rakstnieks iedvesmu smēlies no reāliem vēsturiskiem notikumiem - asiņainajiem Sarkanās un Baltās rozes kariem vēlīno viduslaiku Anglijā, kur par valsts varu 30 gadus cīnījās karaļa divas Edvarda III pēcnācēju dzimtas - Lankasteras un Jorkas hercogi.

Dinerīsas lomas atveidotāja - iekārotākā sieviete


Foto: AP/Scanpix

Viens no "Troņu spēles" centrālajiem tēliem ir blondā dotraku cilts princese Dinerīsa Tārgārjena. Viņas lomas tēlotāju Emīliju Klārku populārais vīriešu interneta žurnāls "AskMen" nesen kronēja par "Pasaulē iekārojamāko sievieti 2014", balstoties uz savu lasītāju aptaujas datiem. Klārka apsteidza vēl 98 citas pretendentes, tostarp popdīvu Bejonsu.

Tīriona Lannistera loma atveidotājs lepojas ar dižciltīgu izcelsmi


Foto: AP/Scanpix

"Emmy" un "Golden Globes" balvu īpašnieks aktieris Pīters Dinkleidžs, kurš atveido punduri Tīrionu Lannisteru, ir cēlies no dižciltīgas vācu dzimtas - fon Dinklāgiem, kuras saknes meklējamas Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē. Amerikā ieceļojušie fon Dinklāgu dzimtas pārstāvji Otrā pasaules kara laikā sevi pārdēvēja par Dinkleidžiem, jo tolaik sabiedrībā valdīja naidīgs noskaņojums pret visu vācisko.

Seriāla simbols – tronis – tapis divos mēnešos


Foto: Publicitātes foto

Seriāla simbolu - iespaidīgo dzelzs troni - būvēja veselus divus mēnešus. Tas sastāv no daudziem zobeniem un ir 2,4 metrus augsts. Lai šo fantastisko objektu paceltu, vajadzīgs četru vīru spēks.

Seriāla vajadzībām radīta jauna valoda


Foto: Publicitātes foto

Pēc seriāla producentu lūguma ASV bāzētā Valodu radīšanas savienība izveidoja dotraku valodu - tai ir unikāls un valdzinošs skanējums, teju 2000 vārdu un sarežģīta gramatika. Dotraku valoda ir mongoļu, indiāņu un arābu valodu sajaukums.

'Troņu spēlē' darbojas Čārlza Dikensa mazmazmazdēls


Foto: Publicitātes foto

30 gadu vecais aktieris Harijs Loids, kurš seriālā atveido Dinerīsas brāli Viseri Tārgārjenu, ir XIX gadsimta angļu rakstnieka Čārlza Dikensa mazmazmazdēls. Par savu slaveno priekšteci Loids Oksfordas universitātē uzrakstījis diplomdarbu.

Zirga sirdi tēlo gumijas lācīši


Foto: Publicitātes foto

Viena no seriāla neaizmirstamākajām "Troņu spēles" epizodēm ir aina, kurā Denerīsai jāveic īpašs auglības rituāls - jānotiesā zirga sirds, kas patiesībā bija pagatavota no gumijas lācīšiem un piepumpēta ar mākslīgajām asinīm. Emīlija Klārka atzīst, ka šajā ainā viņai lieliski izdevies notēlot nelabumu, jo pārsaldinātā masa esot garšojusi patiešām pretīgi.

Par godu 'Troņu spēlei' izdots repa albums


Foto: Publicitātes foto

Nesen klajā nācis seriālam veltīts repa albums "Catch the Throne" ("Sagrāb troni"), kurā apspēlēta varaskāres tēma. Albumā savas kompozīcijas iedziedājuši vairāki pazīstami amerikāņu reperi, tostarp Big BOI un Common.

Skaties "Troņu spēles" ceturtās sezonas sērijas kanālā "Fox" pirmdienās, plkst. 21.00, sākot no 7.aprīļa!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!