Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs
28. jūnijā latviešu aktierim un režisoram Pēterim Lūcim aprit 110 gadi. Godinot mākslinieku, portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā apskatīt fotogrāfijas no arhīva krājuma.

Pēteris Lūcis dzimis 1907. gada 28. jūnijā Jaunvirslaukas pagastā, Salgales muižas kalpotāju ģimenē. Mācījies Jelgavā, bet 1931. gadā beidzis Latvijas Zeltmata dramatiskos kursus Rīgā. Karjeras sākumā bijis masu skatu aktieris Dailes teātrī un strādājis par aktieri Latvijas Zemnieku drāmas teātrī. Pēcāk bijis aktieris gan Dailes teātrī, gan Jelgavas un Valmieras Drāmas teātrī. No 1945. gada līdz 1953. gadam strādājis kā režisors valsts Jelgavas drāmas teātrī.

1949. gadā par sasniegumiem radošā darbā piešķirts Latvijas PSR nopelniem bagātā skatuves mākslinieka Goda nosaukums. Apbalvots ar vairākiem Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidija goda rakstiem par izciliem nopelniem kultūras un mākslas attīstībā.

1953. gadā Pēteris Lūcis uzsāka režisora darba gaitas tolaik Leona Paegles vārdā nosauktajā Valsts Valmieras Drāmas teātrī. 1957.gada 22.jūnijā nozīmēts par galveno režisoru, un šajā statusā nostrādājis 34 gadus. Viņa vadībā teātrī iestudētas vairāk nekā 70 lugas.

Pēteris Lūcis nospēlējis galveno. Oskara lomu 1939. gada filma "Zvejnieka dēls", pēc Viļa Lāča tāda paša nosaukuma romāna motīviem.

1962. gada 20. februārī Apbalvots ar Igaunijas Kultūras ministrijas goda diplomu par kultūras vērtību un draudzīgo attiecību veidošanu starp brālīgajām republikām un Ventas Vīgantes lugas "Kad rūsas plaiksnās" iestudēšanu Vīlandes teātrī.

1967. gadā piešķirts Latvijas PSR Tautas skatuves mākslinieka Goda nosaukums par lieliem nopelniem latviešu mākslas attīstībā. Atzinību guvušas lugas: "Taņa", "Tēvocis Vaņa", "Kur ir tā iela, kur ir tas nams?", "Seši mazi bundzenieki", "Kas smejas pēdējais", "Zvejnieka dēls", "Meldermeitiņa".

Nozīmīgākās lomas Valsts Valmieras Drāmas teātrī ir Gerharta Haupmaņa drāmā "Pirms saules rieta" Matiass Klauzens (1977.) un lugā "Indrāni" Indrānu tēvs (1978.). 1982. gadā piešķirta Latvijas PSR Valsts prēmija.

Pēdējā iestudētā luga ir "Ziemeļnieki", kuras pirmizrāde notika Valmieras kultūras namā 1991. gada 2. jūnijā.

Režisors miris 1991. gada 24. jūlijā 84 gadu vecumā. Apglabāts Rīgā, Meža kapos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!