Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs
Šodien, 26. oktobrī, nopelniem bagātajam latviešu kinorežisoram Ansim Epneram apritētu 80 gadu. Par godu viņa dzimšanas dienai portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā aplūkot vēsturiskas fotogrāfijas, kurās iemūžināts režisors.

Ansis Epners beidzis Mazsalacas vidusskolu, Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultāti un Augstākos režisoru kursus Maskavā. Ansis Epners bija dokumentālo filmu un kinožurnālu režisors, gandrīz visu savu filmu scenāriju autors vai līdzautors, filmu studijas "AVE" dibinātājs un producents, kā arīdzan aizrautīgs ceļotājs un kalnos kāpējs.

Viena no galvenajām tēmām viņa filmās bija cilvēki sportā: "Atzīšanās" (1973), "Mihails Tāls. Pēc divdesmit gadiem" (1980), "Labās gribas spēles" (1986), "Līdz Albervilai 0,02 sekundes" (1992) un daudzas citas filmas tika veltītas šim tematam. Režisors tēlaini portretēja radošas personības, piemēram, filmās "Brāļi Kaudzītes" (1976), "Sergejs Eizenšteins. Priekšvārds" un "Sergejs Eizenšteins. Post scriptum" (1978), "Emīls Dārziņš" (1980).

Ar filozofisku vispārinājumu Epners atklāja latviešu tautas kultūras bagātību filmā "Lielvārdes josta" (1980), atbildības problēmas pētīja filmā "Četri meklē miljonu" (1979), latvietības ideju - filmā "Es esmu latvietis" (1990). A. Epners bija filmas spēlfilmas "Būris" (1993) režisors un scenārija autors. Savas karjers laikā uzņēmis vairākas videodienasgrāmatas, kā arī kinožurnālus "Latvijas hronika", "Māksla", "Sporta apskats", "Padomju Latvija".

Turklāt Ansim Epneram pieder ideja 1977. gadā dibinātā kinofestivāla balvu nosaukt aizbildņa un pārcēlāja Lielā Kristapa vārdā. Vairākas viņa veidotās filmas Lielā Kristapa balvu arī ir ieguvušas. Kinorežisors miris 2003. gada 2. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!