Foto: Kadrs no video
Laiku pa laikam kino pasaulē uzšalc interese par tām filmām, kas ataino mūziķu dzīves, karjeras, kā arī konkrētas scēnas vai epizodes mūzikas vēsturē. Un ne velti – ieskatīties stāstos, kas slēpjas aiz iemīļotās mūzikas autoriem, vienmēr ir interesanti.

Gan dokumentālas, gan biogrāfiskas, gan tīri fantāzijas iedvesmotas - "Delfi Kultūra" piedāvā 5 filmas par mūziku un mūziķiem.

'CBGB'

Foto: Kadrs no video

2013. gada filma vēsta par kādreizējo Ņujorkas koncertzāli “CBGB”. Tās sižets seko kluba attīstībai – sākotnēji “CBGB” valdīja blūzs un kantrimūzika, taču laika gaitā tieši tur dzima Ņujorkas rokenrola un pankroka saknes.

“CBGB” telpas savā laikā pieskandinājuši gan “Talking Heads”, “Ramones”, Lū Rīds un daudzi citi leģendāri mūziķi.

'Control'

Foto: Kadrs no video

Antona Korbīna 2007. gada filma attēlo Iena Kērtisa – leģendārās postpanka grupas “Joy Division” solista traģisko dzīvi. Korbīna atpazīstamais rokraksts šajā filmā izceļas jo īpaši skaidri – melnbaltā filma ir ne tikai saturiski, bet arī vizuāli iespaidīga.

Visa cita starpā jāuzteic filmas skaņu celiņš – Kērtisa atveidotājs Sems Railijs pats ir iedziedājis visas vokāla partijas un viņam tas izdevies godam.

'Under Great White Northern Lights'

Foto: Kadrs no video

Dokumentāla filma, kurā iemūžināta 2007. gada grupas “The White Stripes” tūre Kanādā. Līdzās izciliem koncertierakstiem filmā redzama arī mūziķu ikdiena koncertturneju laikā – priekam līdzi nāk arī spriedze, nogurums un konflikti mūziķu starpā.

Filmā redzamās koncertu ainas ir neprātīgas enerģijas pilnas - gards kumoss mūzikas baudītājiem.

'loudQUIETloud: A Film About the Pixies'

Foto: Kadrs no video

Grupa “Pixies” tika izveidota 1986. gadā un izjuka 19 93. gadā. Lai arī grupa pastāvēja tikai 7 gadus, tās ietekme uz mūziku ir nenovērtējama – viņu ietekmi uz savu mūziku ir atzinuši gan tādi grandi kā Deivis Bovijs un Kurts Kobeins, gan tūkstošiem citu mākslinieku.

2006. gada dokumentālā filma attēlo to, kā 2004. gadā grupa atkalapvienojās. Lai arī mūzikas pasaule šo notikumu uztvēra ar vājprātīgu sajūsmu, pašiem grupas dalībniekiem savā starpā sadzīvot bija visai grūti.

'Meeting People Is Easy'

Foto: Kadrs no video

1997. gadā “Radiohead” izdeva albumu “OK Computer” un izmainīja pasaules izpratni par to, kas ir rokmūzika. Neskaitāmi izdevumi un mediji “OK Computer” nodēvēja par gada labāko albumu, bet pašu grupu par ģēnijiem.

Taču paši grupas dalībnieki tam nebūt nebija gatavojušies un notiekošo īsti nespēja uztver ar sajūsmu – albuma koncertturneja sastāvēja no 104 koncertiem visā pasaulē. Nogurums un neaptveramais darbs, ko pieprasa šāda dzīve – “Meeting People Is Easy” ir dokumentāla filma, kas mūziķu dzīves tumšo pusi parāda neticami skaudri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!