Foto: LETA

Andreja Ēķa un Aigara Graubas filmu studija neplāno atteikties no savas filmas par Nameju, kaut arī ar plāniem uzņemt vērienīgu filmu par šo 13.gadsimta zemgaļu virsaiti nācis klajā arī režisors Māris Martinsons, pastāstīja kompānijas "Platforma" valdes priekšsēdētāja Aija Ansone.

Lai gan abu filmu idejas pamatā ir viens un tas pats tēls - Namejs, citā ziņā tām nebūšot daudz kopīga. "Mēs neliksim uzsvaru uz vienu varoni, bet vairāk uz vienotības ideju," teica Ansone. Viņasprāt, arī abu režisoru - Graubas un Martinsona - darba stils ir ļoti atšķirīgs, tāpēc "Platforma" to neuztver kā konkurējošu projektu.

"Mēs to neuztveram kā konkurenci. Redzam, kādā stilā strādā Martinsons, un mēs tā nestrādājam. Filmas viennozīmīgi būs ļoti atšķirīgas," teica "Platformas" pārstāve.

Viņa gan atzina, ka šajā situācijā būs sarežģītāk runāt ar finansiālajiem atbalstītājiem, tomēr spēlfilmas veidotājus tas nebaida. "Iznākums varētu būt pat interesantāks," sprieda Ansone, piebilstot, ka "Platforma" pie savas idejas - leģendas par Nameja gredzenu - strādā jau ilgāku laiku un negrasās no tās atteikties.

"Tas, ka šie tēli sakrīt, varbūt pat ir labi. Par citiem varoņstāstiem pasaulē arī ir daudz filmu, un tās viena otru papildina, nevis konkurē," teica Ansone.

Jau vēstīts, ka nesen par plāniem veidot vēsturisku filmu par 13.gadsimta zemgaļu vadoni Nameju nākuši klajā divi pazīstami spēlfilmu režisori - Aigars Grauba, kura kontā ir arī tādas filmas kā "Rīgas sargi", "Baiga vasara" un "Sapņu komanda 1935", un 18 gadus Lietuvā dzīvojušais Māris Martinsons, kurš pazīstams ar filmām "Amaya" un "Nevajadzīgie ļaudis".

"Ja paralēli rodas domas par līdzīgiem projektiem, tas vēl vairāk apliecina, ka esam uz pareizā ceļa un filma ir vajadzīga. Neredzu tajā neko sliktu, piemēram, tikko bija divas filmas par "Sniegbaltīti". (..) Ja mēs būsim tik spēcīgi un šajā Latvijai nozīmīgajā laika posmā radīsim divas filmas, domāju, ka skatītāji no tā tikai iegūs," iepriekš teica Martinsons.

Filmas pirmizrāde iecerēta 2015.gada rudenī, tās budžets plānots 2,5-3 miljonu latu apmērā. Filma tiks veidota kā kopprojekts ar Lietuvu un Vāciju.

Kopprojektu ar lietuviešiem plāno arī režisors Grauba un producents Ēķis. Viņus uz sadarbību aicinājusi Kauņas kinostudija, un nolemts veidot vēsturisku filmu par Nameju, kura mūžs bijis cieši saistīts gan ar Latviju, gan Lietuvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!