Foto: Publicitātes foto
Latvijas Kinematogrāfistu savienība izsludina filmu pieteikšanu Latvijas Nacionālajam filmu festivālam "Lielais Kristaps - 2012", kas notiks no 2012. gada 10. līdz 15.aprīlim kinoteātrī "Splendid Palace" Rīgā un kino zālēs visā Latvijā, portālu "Delfi" informēja festivāla organizatori.

Līdz 2012.gada 10.februārim latviešu filmu producenti var pieteikt savas filmas festivāla konkursam  Latvijas Kinematogrāfistu savienībā. Plašāku informāciju par filmu pieteikšanu iespējams iegūt šeit.

2012. gadā notiks jubilejas festivāls - "Lielā Kristapa" balvas tiks pasniegtas jau 25. reizi un festivāls, kurš tradicionāli notika rudenī, šoreiz notiks pavasarī.

Lielais Kristaps saskaņā ar leģendu ir aizstāvis, sargātājs un pārcēlājs. Kļuvis par filmu nozares patronu un atpazīstamu zīmolu. Šoreiz Lielais Kristaps sola bagātu, interesantu un sen nebijuši spēcīgu programmu.

Tajā varēs redzēt spēlfilmas: režisora Jāņa Streiča "Rūdolfa mantojums", Māra Martinsona "Amaya", Arvīda Krieva "Dancis pa trim", Gata Šmita "Seržanta Lapiņa atgriešanās", Aleksandra Hāna "Monsieur Taurins", Jevgeņija Paškeviča "Golfa straume zem ledus kalna", Ināras Kolmanes "Mona", Jura Poškus "Kolka Cool", ceram, ka tiks pabeigtas arī Aigara Graubas "Sapņu komanda", Aika Karapetjana "Cilvēki tur", Ivara Tontegodes "Sēņotāji". Iezīmējas laba dokumentālo un animācijas filmu programma, vēsta organizatori.

"Tas būs notikums ar spēcīgu konkurenci, kas ir radošā ieguldījuma un 2007.-2008.gada filmu nozares daudzmaz pieklājīgā valsts finansējuma rezultāts. Lai būtu rezultāti, kino procesam vajadzīga nepārtrauktība un pietiekams apjoms. Lielais Kristaps dod iespēju filmu autoriem redzēt un izvērtēt Latvijas filmu programmu kopumā, savu darbu kontekstā ar kolēģu filmām, izprast kopējo līmeni, tendences un īpatnības. Tas ir svarīgi filmu autoru profesionālajai izaugsmei un nākotnes radošajam procesam. Tie būs kino svētki arī skatītājiem," norāda festivāla "Lielais Kristaps" vadītāja un Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova.

Plānots, ka sešās dienās latviešu filmas uzrunās ap 20 000 skatītāju 80 kino zālēs visā valstī. Festivāla balvas tiks pasniegtas svinīgā Noslēguma ceremonijā 14.aprīlī, ko  tiešraidē varēs vērot Latvijas Televīzijas 1.kanālā.

Kā norāda festivāla organizatori, filmu vērtēšanai izveidota jauna, demokrātiska sistēma, kur filmas un profesionālo darbu nominācijām izvirzīs paši kinoprofesionāļi. Festivāla laikā nominētās filmas vērtēs žūrija. Skatītāju balvu piešķir skatītāju balsojuma rezultātā.

Iepriekšējais festivāls notika 2009.gada septembrī un nākamais paredzēts 2014.gada aprīlī, iekļaujot to "Rīga - Eiropas Kultūras galvaspilsēta 2014" notikumu programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!