Foto: Publicitātes attēls
Kad aiz loga gaudo sniegavētra, daudzu iemīļots atpūtas veids ir skatīties gadalaikam atbilstošu kino, baudot kādu karstu dzērienu.

Lielbudžeta kases grāvējos vai katastrofu filmās darbība nereti norisinās ekstrēmos apstākļos, piemēram, ārkārtīgi zemā temperatūrā. Kā daži veiksmīgi šāda veida filmu piemēri minami 2015. gada "Everest", 2013. gada "Snowpiercer", kā arī ar "Oskara" balvām godalgotā "The Revenant", kurā nozīmīgs pavediens ir cilvēka cīņa ar dabas spēkiem, tostarp – nežēlīgu salu. Arī attiecību drāmās un ģimenes filmās darbība bieži norisinās tieši ziemas laikā, piemēram, "Groundhog Day", "Planes, Trains & Automobiles", "The Holiday" un citās.

Tomēr bez romantiskām komēdijām un trilleriem ir arī daudz citu darbu, kas piestāv janvāra tumšajiem vakariem.

Piedāvājam atklāt piecas atzītas filmas, kurās atšķirīgos veidos iesaistīta ziema un sniegs – kā mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis, kā filmas motīvus paspilgtinošs elements vai kā filmas varoņos emocijas raisošs notikums.

Magnāta spožums un posts – 'Citizen Kane' (1941)

Foto: citizen kane

Viens no 20. gadsimta ietekmīgākajiem režisoriem ir Orsons Velss, kurš savu filmu vajadzībām radījis paņēmienus, no kuriem daudzus atdarina joprojām.

Par zināmāko Velsa darbu uzskata 1941. gada "Citizen Kane", kurā caur atmiņu ainām vēstīts par kāda nesen miruša bagātnieka – Keina – dzīvi. Īpašu sabiedīrbas interesi izraisījis Keina pēdējais izteikums – "Rosebud".

Kādā slavenā filmas ainā Keins neizskaidrojamo vārdu izdveš tieši pēc tam, kad rokās paņēmis dekoratīvu stikla lodi, kurā redzams apsnidzis koka namiņš.

Brēgels, Bahs un Tarkovskis – 'Solaris' (1972)

Lai arī liela daļa darbības filmā "Solaris" norisinās ārpus mūsu planētas, ziema filmā atklājas īpašā veidā.

Izcilā krievu režisora Andreja Tarkovska 1972. gada darbs "Solaris", kas balstīts Staņislava Lema grāmatā, vēsta par psihologu, kuram uzticēts novērtēt situāciju uz kosmosa stacijas, kas pēta planētu Solaris. Stacijas pētnieku liecības ir pretrunīgas un noslēpumainas, it sevišķi par iespējamību, ka planētas okeānis ir apveltīts ar saprātu.

Filmas scenogrāfijā izmantoti vecmeistara Pītera Brēgela Vecākā gleznojumi. Kosmosa stacijas interjeru rotā viņa 1565. gada gleznu cikla "Gadalaiki" reprodukcijas, tostarp – "Mednieki ziemā", kas caur rūpīgu un pārdomātu montāžas darbu apspēlēta būtiskā filmas brīdī.

Jāpiemin, ka Brēgela Vecākā darbi iedvesmojuši arī vairākus citus režisorus, piemēram, Larsu fon Trīru, kurš pats arī atzinis, ka Tarkovskis ir viens no viņa iecienītākajiem režisoriem. Vēl interesants piemērs ir Roja Andersona 2014. gada filma "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence" ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), kuras nosaukums ir tieša atsauce uz Brēgela gleznā redzamajiem putniem.

Ieputinātā viesnīca un labirints – 'The Shining' (1980)

Foto: Kadrs no video

"The Shining" ir viena no zināmākajām enigmātiskā režisora Stenlija Kubrika filmām.

1980. gada kinolente, kas balstīta šausmu meistara Stīvena Kinga grāmatā, vēsta par ģimeni, kas ziemas mēnešos dodas uz kādu viesnīcu, kas aukstajā gadalaikā ir pilnībā nošķirta no sabiedrības.

Izolētību un strupceļa izjūtu īpaši izceļ biezā sniega sega, kas ieskauj noslēpumaino ēku. Jāpiemin, ka Džeka Nikelsona atveidotais Džeks Torenss bieži dēvēts par vienu no visu laiku labākajiem tēliem kinomākslā.

Asins sliede sniegā – 'Fargo' (1996)

Foto: Vida Press

Koenu brāļu klasiskā 1996. gada krimināldrāma "Fargo", pēc kuras motīviem 2014. tapis tāda paša nosaukuma seriāls, vēsta par notikumiem kādā īpaši sniegainā ASV nostūrī.

"Fargo" centrā ir neveiksmīgi īstenots noziegums un drošības iestāžu mēģinājumi atšķetināt, kā un kādēļ notikušas trīs dažādas slepkavības viņu klusā ciemata apkaimē. Kā atzīmējuši kino kritiķi, sniegs filmā kļūst teju par vienu no "galvenajiem tēliem".

Filma saņēma divas "Oskara" statuetes, pirmo – par labāko filmas scenāriju, savukārt otro nopelnīja Frānsisa Makdormanda kategorijā "Labākā aktrise galvenajā lomā".

Lavīnas drāma – 'Force Majeure' (2014)

Foto: Publicitātes attēls

2014. gada filmas "Force Majeure" centrālā konflikta katalizators ir lavīna.

Rubena Ostlunda asprātīgā drāma vēsta par kādu zviedru ģimeni, kas nolēmusi pavadīt brīvdienas Alpu kalnos. Šķietami idillisko atpūtu izjauc sniega nogruvums, kas liek ģimenei apšaubīt tēva vērtības un prioritātes.

"Force Majeure" jeb – īstajā nosaukumā – "Turist" saņēma starptautisku atzinību, nopelnot desmitiem godalgu un nomināciju, tostarp – izvirzīšanu "Zelta globusam" kategorijā "Labākā ārzemju filma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!