Foto: AP/Scanpix

Svētdien, 10. janvārī Beverlīhilzā, Kalifornijā, ASV tiks pasniegtas Holivudas ārzemju preses asociācijas "Zelta globusu" ("The Golden Globes") balvas, ko piešķir gan labākajām kinofilmām, gan televīzijas seriāliem. Šis ir viens no nozīmīgākajiem kino industrijas pieturas punktiem un reizē arī prognozēm ceļā uz ASV kinoakadēmijas balvu "Oskars" pasniegšanas ceremoniju.

Spožākās kinozvaigznes un ietekmīgākie industrijas profesionāļi pulcēsies viesnīcā "Beverly Hilton", kur svinīgo ceremoniju jau ceturto gadu pēc kārtas vadīs komiķis Rikijs Džervaiss. "Zelta globusa" balvas tiks pasniegtas jau 73. reizi.

Visvairāk kategorijās nominēta filma "Carol" ("Kerola") - divu sieviešu mīlasstāsts, kas risinās pagājušā gadsimta 50. gados, ar aktrisēm Keitu Blanšetu un Rūniju Maru galvenajās lomās. Filma pretendē uz balvām teju visās būtiskākajās kategorijās - "Labākā dramatiskā filma", "Labākais režisors" (Tods Heinss) un "Labākā oriģinālmūzika" (Kārters Burvels), labākās aktrises titulam izvirzītas arī abu galveno lomu atveidotājas Keita Blanšeta un Rūnija Mara.

Uz labākās dramatiskās filmas titulu pretendē arī filmas "Mad Max: Fury Road" ("Trakais Makss: Skarbais ceļš"), "The Revenant" ("Cilveks,, kurš izdzīvoja"), drāma "Room" un uz patiesiem notikumiem balstītā žurnālistikas drāma "Spotlight".

Lielā intriga kritiķu prognozēs šogad ir Leonardo di Kaprio, kurš, iespējams, beidzot varētu saņemt savu pirmo "Oskara" balvu kā labākais aktieris par darbu filmā "The Revenant" ("Cilvēks, kurš izdzīvoja"). Tieši tāpēc pastiprināta uzmanība pievērsta viņa "Zelta globusa" nominācijai kategorijā "Labākais aktieris dramatiskajā filmā", jo Holivudas ārvalstu preses asociācijas balvu sadalījums 75% gadījumu sakrīt ar "Oskaru" vērtējumu.

Uz labākā aktiera godu pretendē arī aktieri Braiens Krenstons par filmu "Trumbo", Maikls Fasbenders - "Steve Jobs" ("Stīvs Džobs"), Edijs Redmeins - "The Danish Girl" un Vils Smits - "Concussion".

Savukārt labākās dramatiskās aktrises titulam bez jau iepriekšpieminētajām Keitas Blanšetas un Rūnijas Maras izvirzītas arī Brī Lārsone - "Room", Serša Ronana - "Brooklyn" un Alīsija Vīkandere par darbu filmā "The Danish Girl".

Vērtējot "Zelta globusu" pretendentus, atsevišķās kategorijā tiek izvirzīti mūzikli un komēdijas. Kategorijā "Labākais mūzikls vai komēdija" nominētas filmas: "The Big Short" ("Gadsimta likme"), "Joy" ("Džoja"), "The Martian" ("Marsietis") "Spy" ("Spiegs") un "Trainwreck" ("Draiskule").

Kategorijā "Labākais aktieris mūziklā vai komēdijā" nominēti Kristians Beils ("The Big Short"), Stīvs Karels ("The Big Short"), Mets Deimons ("The Martian"), Als Pačīno ("Danny Collins") un Marks Rufalo ("Infinitely Polar Bear")

Savukārt kategorijā "Labākā aktrise mūziklā vai komēdijā" izvirzītas Dženifera Lorensa ("Joy"), Melisa Makārtija ("Spy"), Eimija Šūmere ("Trainwreck"), Megija Smita ("The Lady in the Van") un Lilija Tomlina ("Grandma").

"Zelta globusu" ceremonijā balvas tiks pasniegtas arī labākajiem aktieriem otrā plāna lomās, labākajai animācijas filmai, labākajai ārvalstu filmai, labākajiem seriāliem un televīzijas filmām, utt. Plašāk par balvām un to pretendentiem var izlasīt "Zelta globusu" mājaslapā.

Labākā dramatiskā filma:

"Carol";
"Mad Max: Fury Road";
"The Revenant";
"Room";
"Spotlight".

Labākais mūzikls vai komēdija:

"The Big Short";
"Joy";
"The Martian";
"Spy";
"Trainwreck".

Labākais aktieris dramatiskajā filmā:

Braiens Krenstons - "Trumbo";
Leonardo di Kaprio - "The Revenant";
Maikls Fasbenders - "Steve Jobs";
Edijs Redmeins - "The Danish Girl";
Vils Smits - "Concussion".

Labākais aktieris mūziklā vai komēdijā:

Kristians Beils - "The Big Short";
Stīvs Karels - "The Big Short";
Mets Deimons - "The Martian";
Als Pačīno - "Danny Collins";
Marks Rufalo - "Infinitely Polar Bear".

Labākā aktrise dramatiskajā filmā:

Keita Blanšeta - "Carol";
Brī Lārsone - "Room";
Rūnija Mara - "Carol";
Serša Ronana - "Brooklyn";
Alīsija Vīkandere - "The Danish Girl".

Labākā aktrise mūziklā vai komēdijā:

Dženifera Lorensa - "Joy";
Melisa Makārtija - "Spy";
Eimija Šūmere - "Trainwreck";
Megija Smita - "The Lady in the Van";
Lilija Tomlina - "Grandma".

Labākais aktieris otrā plāna lomā:

Pols Dano - "Love & Mercy";
Idriss Elba - "Beasts of No Nation";
Marks Railenss - "Bridge of Spies";
Maikla Šenons - "99 Homes";
Silvestrs Stalone - "Creed".

Labākā aktrise otrā plāna lomā:

Džeina Fonda - "Youth";
Dženifera Džeisone Leja - "The Hateful Eight";
Helēna Mirena - "Trumbo";
Alīsija Vīkandere - "Ex Machina";
Keita Vinsleta - "Steve Jobs".

Labākais režisors:

Tods Heinss - "Carol";
Alehandro Gonsaless Injaritu - "The Revenant";
Toms Makārtijs - "Spotlight";
Džordžs Millers - "Mad Max: Fury Road";
Ridlijs Skots - "The Martian".

Labākā ārvalstu filma:

"The Brand New Testament" (Beļģija, Francija, Luksemburga);
"The Club" (Čīle);
"The Fencer" (Somija, Vācija, Igaunija);
"Mustang" (Francija);
"Son of Saul" (Ungārija).

Labākā animācijas filma:

"Anomalisa";
"The Good Dinosaur";
"Inside Out";
"The Peanuts Movie";
"Shaun the Sheep Movie".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!