Foto: Kadrs no filmas ''Человек с киноаппаратом', 1929

LKA Rīgas Kino muzeja un kinoteātra "Splendid Palace" rīkotā kinolektorija "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt XII" piektā un pirmspēdējā filma būs skatāma 8. martā pulksten 19.00, un tā būs leģendārā pasaules kino klasika Dzigas Vertova filma "Cilvēks ar kinokameru" ("Человек с киноаппаратом", 1929, PSRS).

Kinolektorijs "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt XII" šogad atzīmē savu 10 gadu jubileju un piedāvā programmu, kuras ietvaros tiek izrādītas sešas filmas, kas pēta attiecības starp kino, pilsētu un cilvēku. "Tas, ko Tu nedrīksti nezināt" nodrošina iespēju redzēt pasaules kino klasiku uz kinoteātra lielā ekrāna, filmas skatīšanos papildina lekcija pirms tās.

Vertova filma ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem pasaules kino vēsturē, un tā ir ierindojama ne tikai starp tā laika tā saucamo pilsētas simfoniju filmu šedevriem, bet arī starp filmām, kas ir atstājušas paliekošu iespaidu kino montāžas izmantošanā.

Šī revolucionārā filma iemūžina anonīmu pilsētu Padomju Savienībā 1920. gados, sekojot tās dzīvei dienas plūdumā. ''Cilvēks ar kinokameru'' ir slavas dziesma modernajai pilsētai, pievēršot īpašu uzmanību tās augstceltnēm, cilvēku pūļiem, nemitīgajai kustībai un modernajām transporta iespējām, slavējot cilvēces tehnoloģisko progresu. "Cilvēks ar kinokameru" ir mēmā dokumentālā filma, kas eksperimentē ar formu, izmantojot dažādus kinematogrāfiskus paņēmienus, kas filmai piešķir nenoliedzamu avangardisku svaigumu, kas joprojām pārsteidz. 2012. gadā publicētajā "Sight and Sound" pasaules kino vēstures labāko filmu sarakstā, ko veidojuši 846 kino kritiķi un pētnieki, tā ieņem 8. vietu.

Foto: Kadrs no filmas 'Человек с киноаппаратом', 1929

Pirms filmas – kino teorētiķa un režisora Jāņa Putniņa lekcija. Filma tiks izrādīta ar 1995. gadā tapušo "Alloy Orchestra" skaņu celiņu.

Kinolektorijs ilgs līdz 22. martam, kad būs pēdējais seanss – Andžeja Vajdas 1958. gada filma "Pelni un dimants" ("Popiół i diament"), kuras sākumā – kino kritiķes Dairas Āboliņas lekcija. Seansu sākums – pulksten 19.00.

Biļetes uz kinolektorija seansiem ir pieejamas iepriekšpārdošanā kinoteātra "Splendid Palace" (Elizabetes 61) kasēs. Vairāk informācijas kinoteātra mājaslapā, pilna programma atrodama gan kinoteātrī, gan Kino muzeja mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!