Foto: Vida Press
Pagājušajā nedēļā, 21. jūnijā, pasaules pirmizrādi piedzīvoja jaunākā amerikāņu režisora Stīvena Spīlberga kinolente – "LDM: Lielais draudzīgais milzis" ("The BFG").

Jau šīs nedēļas piektdienā savdabīgais un aizraujošais stāsts par labsirdīgo milzi un meiteni Sofiju nonāks arī uz Latvijas kinoteātru ekrāniem.

Filmas scenārija pamatā ir britu rakstnieka Roalda Dāla grāmata ar tādu pašu nosaukumu. Domājams, Dāla vārds nav svešs nedz mazajiem, nedz lielajiem lasītājiem, un arī kinomīļiem slavenais autors droši vien ir labi zināms – viņa grāmatas tulkotas desmitiem valodās, to tirāžas pārsniedz 200 miljonus, un vairāki bērniem rakstīti stāsti un romāni – ekranizēti. Jāpiemin, ka filma "LDM" ir jau otrais šī Dāla darba ektranizējums, pirmais – 1989. gada animācijas filma "The BFG" – tika izrādīta televīzijā astoņdesmito gadu nogalē.

Dāla grāmatām bērniem raksturīga skaudra un nesaudzīga intonācija, tumšs humors un sirsnība.

Gaidot pirmizrādes datumu, "Delfi Kultūra" piedāvā iepazīties ar piecām interesantām pilnmetrāžas filmām, kuru scenāriju pamatā ir izcilā rakstnieka darbi.

'James and the Giant Peach'

Foto: Kadrs no video

1996. gada animācijas filma "Džeimss un milzu persiks" vēsta par bāreni, kurš sadraudzējas ar runājošiem kukaiņiem, kas dzīvo milzu persikā, un dodas ceļojumā uz Ņujorku.

Filma Dālam raksturīgā manierē caur sirreāliem tēliem, piemēram, dziedošiem insektiem, vēsta par draudzību, laipnību un uzdrīkstēšanos.

Filma nominēta "Oskara" balvai par labāko oriģinālo skaņu celiņu.

'The Witches'

Foto: Kadrs no video

Filma, kas ar groteskiem vizuālajiem efektiem šausminājusi ne vienu vien jaunu skatītāju, ir 1990. gadā uzņemtā komēdija "Raganas".

Tā vēsta par zēnu, kas cīnās pret raganu baru un tiek pārvērsts par peli. Filma nominēta vienai BAFTA balvai par labāko grimu.

'Matilda'

Foto: Kadrs no video

1996. gadā iznāca vēl viens Roalda Dāla grāmatas ekranizējums – "Matilda".

"Matilda" ir stāsts par meiteni, kura nonākusi grūtībās, sāk atklāt, ka viņai piemīt spēja kustināt priekšmetus ar prātu (nejaukt ar Stīvena Kinga varoni Keriju). Matilda ir īpaši gudra meitene, kurai ir īpaši nejauki vecāki un tikpat nejauks skolas direktors, tomēr – viņai ir brīnišķīgs skolotājs.

Līdzās galvenās lomas atveidotājai Marai Vilsonei filmā spēlē arī tādi aktieri kā Denijs Devito un Rea Perlmana.

'Fantastic Mr. Fox'

Foto: Kadrs no video

Izcilā režisora Vesa Andersona vienīgā pilnmetrāžas multiplikācijas filma "Lieliskais Lapsas kungs", kas pie skatītājiem nonāca 2009. gadā, vēsta par Lapsas kunga un ļaunu fermeru savstarpējo kašķi.

Filmas varoņu balsis ierunājuši slaveni Holivudas aktieri – Džordžs Klūnijs, Merila Strīpa, Bils Murejs un citi. Filma nominēta divām "Oskara" balvām – par labāko oriģinālo skaņu celiņu un labāko animācijas pilnmetrāžas filmu

'Willy Wonka & the Chocolate Factory'

Foto: Kadrs no video

Kino klasika – 1971. gada filma par Villiju Vonku un šokolādes fabriku – šajā sarakstā ir vienīgā, kurai arī ekranizējuma scenāriju rakstījis pats Roalds Dāls.

Filma, kas balstīta grāmatā "Čārlijs un šokolādes fabrika", šķiet, ir viens no tiem iemīļotā rakstnieka darbiem, kas dziļi iesakņojies populārajā kultūrā. Atsauces uz grāmatas varoņiem rodamas gan daudzās citās filmās, gan arī sociālo tīklu plašumos. Grāmata ir ekranizēta vairākas reizes – arī 2005. gadā, kad režisors Tims Bērtons pasauli iepazīstināja ar savu redzējumu par noslēpumaino dzīvi saldumu rūpnīcā.

1971. gada filma nominēta vienai "Oskara" balvai par labāko oriģinālo skaņu celiņu, savukārt mūsu gadsimtā tapusī kinolente – par labāko kostīmu dizainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!