Savās mājās Sentropē ceturtdien 87 gadu vecumā miris slavenais kinorežiors Žerārs Urī, kurš bija uzņēmis vienu no slavenākajām franču komēdijām "Lielā pastaiga", paziņojis viņa aģents.
Urī 60. un 70. gados uzņēma virkni veiksmīgu komēdiju, no kurām daudzās filmējās izcilie komiķi Luijs de Finess un Burvils.

1966. gadā uzņemto "Lielo pastaigu" kino noskatījās 17 miljoni cilvēku, un šo rekordu pēc 32 gadiem izdevās pārspēt tikai Džeimsa Kamerona filmai "Titāniks".

Urī slavenāko filmu vidū ir arī "Rabīna Jakoba piedzīvojumi" ar Luiju de Finesu galvenajā lomā, un "Smadzenes", kurā filmējies Burvils un Žans Pols Belmondo.

Urī dzimis 1919. gadā, un savu karjeru viņš sāka kā teātra "Comedie Francaise" aktieris. Tā kā Urī bija ebrejs, Otrā pasaules kara laikā viņš bija spiests bēgt no Francijas un devās uz Monako un Šveici. Kopš 1958. gada Urī dzīvoja kopā ar aktrisi Mišelu Morganu, lai gan viņi nebija precējušies. Urī meita, kas dzimusi 1942. gadgā, ir kinorežisore Daniela Tompsone.

Urī, kurš 50. gados tēloja vairākās britu filmās, pats ir uzņēmis 17 filmas, no kurām pēdējā - "Špuncs" - uz lielajiem ekrāniem nonāca 1999. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!