Foto: Publicitātes foto
Pēc Latvijas laika naktī no 2. un 3. martu Losandželosā norisinājās kino industrijas prestižākās balvas – "Oskara" - pasniegšanas ceremonija. Par pērnā gada "Labāko filmu" atzīta vēsturiskā drāma "12 gadi verdzībā" ("12 Years a Slave").

Tomēr visvairāk - septiņas - zeltītās statuetes saņēma kosmosa trilleris "Gravitāte" ("Gravity"), kam kopumā bija 10 nominācijas.

Tikai 34 centimetrus garo, bet nepilnus četrus kilogramus smago statueti par "Labākā režisora" titula iegūšanu saņēma Alfonso Kuarons par filmu "Gravitāte".

"Labākā aktiera" titulu izcīnījis Metjū Makonehijs par lomu filmā "Dallasas pircēju klubs" ("Dallas Buyers Club"). Arī "Labākā otrā plāna aktiera" titulu ieguvis aktieris no šīs filmas - Džareds Leto.

Savukārt par pērnā gada "Labāko aktrisi" izvēlēta Keita Blanšeta par lomu filmā "Blue Jasmine", bet "Labāko otrā plāna aktrisi" - Lupita Njongo par tēlojumu filmā "12 gadi verdzībā".

Titulu "Labākā animācijas filma" ieguvusi "Frozen". Savukārt par "Labāko dokumentālo filmu" izvēlēta "20 Feet from Stardom".

Ārvalstu filmu konkurencē "Oskaru" ieguva Itālijas filma "Dižais Skaistums" ("The Great Beauty").

Pagājušā gada "Labākā animētā īsfilma" ir "Mr.Hublot", bet "Labākā īsfilma" - "Helium".

"Labākā audiomontāža" un "Labākais audio mikss" ir filmā "Gravitāte". Arī nominācijā "Labākais skaņu celiņš" triumfēja "Gravitāte". "Labākā oriģinālā dziesma" savukārt bijusi Kristenas Andersones-Lopesas un Roberta Lopesa – "Let It Go" ("Frozen").

"Oskaru" nominācijā "Labākie specefekti" saņēma "Gravitāte". Šajā filmā novērtēts arī "Labākais operatoru darbs". Šī filma saņēmusi zelta statueti arī nominācijā "Labākā montāža".

Par "Labāko kostīmu dizainu" "Oskaru" saņēma "Lielā Getsbija" ("The Great Gatsby") komanda, bet nominācijā "Labākais grims un frizūras" - filma "Dalasas pircēju klubs". Arī nominācijā "Labākais dizains" balvu saņēma "Lielais Getsbijs".

Par "Labāko adaptēto scenāriju" atzīts filmas "12 gadi verdzībā" scenārijs. Tikmēr nominācijā "Labākais oriģinālais scenārijs" "Oskaru" ieguva "Viņa" ("Her").

Jau ziņots, ka šā gada favorītes bija "Gravitāte" un "American Hustle", kuras katra bija saņēmušas 10 "Oskara" nominācijas. Iepriekš gan 1950.gada filma "All About Eve" un 1997.gada filma "Titanic" saņēmušas lielāku nomināciju skaitu - 14.

No nominācijām tās saņēma attiecīgi sešas un 11 statuetes. 13 nominācijas savulaik saņēmušas vairākas filmas, tostarp "Gone With the Wind" (1939), "Forrest Gump" (1994) un "Shakespeare in Love" (1998).

"Oskara" balvas tiek uzskatītas par augstāko atzinību Holivudas kino industrijā, ko ik gadus pasniedz ASV Kinoakadēmija.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!