Foto: LETA
No 22. līdz 25. martam Rīgā norisināsies starptautisks eksperimentālā kino festivāls "Process", kas veltīts analogajam kino.

Kā 14. martā žurnālisti tika informēti preses konferencē, šāda veida festivāls Baltijā notiks pirmo reizi, piedāvājot četru dienu intensīvu programmu ar kino skatēm, lekcijām, diskusijām, foto izstādi un audiovizuālām analogo mediju performancēm.

Festivāla laikā kinoteātrī "Kino Bize" būs skatāmas četras filmu programmas – "Atrasts attēls", "Strukturālisma kino", "Kino eseja" un "Baltijas eksperimentālais kino" –, ļaujot iepazīties ar analogā eksperimentālā kino dažādajām formām un spilgtāko mūsdienu autoru darbiem. Programmu centrā ir analogā kino filma kā personiskas izpētes rīks un neprognozējamu atklājumu lauks, un filmas tiks demonstrētas gan digitālā formātā, gan to oriģinālajos 16mm un 8mm formātos.

Savukārt audiovizuālo performanču programmā "Process Expanded" skatītāji tiks iepazīstināti ar paplašināto kino jeb "expanded cinema", kurā kino filmu iespējams iepazīt kā dzīvu audiovizuālu priekšnesumu. Tajās autori savus kino darbus izpildīs, izmantojot vairākus 16mm un 8mm kino projektorus, kā arī dažādas analogās audio tehnikas. Performances notiks Kaņepes kultūras centrā, RIXC mediju telpā un Ģertrūdes ielas teātrī, kur ar saviem darbiem uzstāties tādi mākslinieki kā Signe Birkova, Mārtiņš Ratniks, Karels Doings, Ksavjers Kverels, Gregs Poups un citi.

23. marts festivālā būs veltīts Baltijas eksperimentālajam kino. Kinoteātrī "Kino Bize" tiks demonstrēta Jāņa Putniņa un Signes Birkovas "atrasta attēla" tehnikā veidotā filma "To atceras tikai vilcieni", kā arī Baltijas autoru īsfilmu filmu programma, ko ievadīs tematiska diskusija ar Latvijas un Lietuvas mākslinieku piedalīšanos, bet Kaņepes kultūras centrā "Process Expanded" sadaļā Baltijas mākslinieki rādīs paplašināto kino.

Lai iezīmētu kontekstu, festivāla laikā notiks divas lekcijas par eksperimentālā kino vēsturi un attīstību, ko vadīs Ieva Balode un Jānis Putniņš. Atsevišķa prezentācija un diskusija būs veltīta mākslinieku uzturētām kino laboratorijām mūsdienās.

Festivāls tiks atklāts ar divu fotogrāfu – Evas Saukānes un Aleksandra Frolova – apvienoto izstādi Kaņepes kultūras centrā un Waterflower audiovizuālu performanci. Bet vakaros pēc paplašinātā kino performancēm dīdžeji spēlēs vinila ierakstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!