Foto: Arhīva foto
Marta beigās Čikāgā, ASV, pirmajiem skatītājiem būšot unikāla iespēja redzēt fragmentus no pagaidām nepabeigtās dokumentālās filmas "Rumbula's Echo" ("Rumbulas atbalss"). Tā stāsta par līdz šim globāli mazāk zināmo 25 000 Latvijas un Vācijas ebreju iznīcināšanu, kas 1941. gada 30. novembrī un 8. decembrī norisinājās Rumbulas mežā, atsaucoties uz filmas režisora Mičela Lībera teikto, vēsta "Juf.org"

Lībers ir Čikāgas uzņēmējs un dokumentālists, kurš par šiem vēsturiskajiem notikumiem uzzināja pirms 15 gadiem, kad pētīja savu dzimtas koku. Rumbulā nogalināto vidū bijuši arī vismaz trīs viņa radinieki.

"Tikai nedaudzi zina, ka aptuveni 1,5 miljonus cilvēku, no kuriem lielākais vairums bija ebreji, Otrā pasaules kara laikā nogalināja SS šāvēju vienības. Tas lielākoties notika pirms geto un gāzes kameru ieviešanas un galvenokārt - tieši iekarotajā Padomju Savienības teritorijā," viņš stāsta.

Lībers, kurš agrāk ir strādājis dažādās televīzijās, šīs filmas tapšanai izveidoja filmēšanas komandu, sapulcinot pieredzējušus dokumentālo filmu veidotājus un piecus holokausta vēsturniekus. Rezultātā esot iegūta vēsturiska liecība, kurā apkopotas arī reto izglābušos un izdzīvojušo intervijas, kā arī foto un video materiāli no visas pasaules.

"Līdz ar šausmām filmā apkopoti arī septiņi pacilājoši izdzīvošanas un ģimeņu atkalsatikšanās stāsti," atklāj režisors. To vidū ir arī trīs tagadējo čikāgiešu intervijas. Četri filmai intervētie jau ir aizgājuši mūžībā, un Lībers ir apņēmies filmu pabeigt, cik vien drīz tas būs iespējams.

Filmas fragmentus būs iespējams skatīt 23. martā Čikāgas Klaudijas Kasadijas teātrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!