Dailes teātris šovasar iecerējis rīkot plašus teātra svētkus – 13. augustā Stāmerienā pirmo reizi gaidāms Dailes teātra festivāls, kurā aktieri skatītājus priecēs ar plašu izrāžu klāstu, notiks balle un dažādas atrakcijas, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja festivāla rīkotāji.
Festivāla laikā dažādi notikumi gaidāmi visas dienas garumā – Dailes teātra izrādes varēs noskatīties uz vairākām skatuvēm – Stāmerienas klubā, pilī, uz lielās skatuves un īpašā teltī. Festivālā ar izrādēm piedalīsies arī Leļļu teātris. Pasākuma gaitā iecerētas ne tikai izrādes, bet arī koncerti un balle, piedāvājot plašu kultūras programmu dažādām interesēm.

"Šī festivāla jēga ir iešifrēta mūsu nosaukumā. Pilns teātra nosaukums ir Latvijas Dailes teātris, taču ikdienā mēs vairāk esam Rīgas, Rīgas rajona un Rīgai tuvāko pilsētu teātris, taču tā ir viena no mūsu misijas sastāvdaļām – būt pieejamiem arī Latvijas nostūros. Stāmeriena ir skaista vieta, bet ilgu laiku diemžēl atrodas nomaļus no kultūras takām. Šajā festivālā mēs dosimies ciemos ar plašu programmu – gan lielām izrādēm, gan nopietnām mazām izrādēm, radot skaistus svētkus, kas, es ceru, kļūs par tradīciju," festivāla ideju skaidroja Dailes teātra direktors Aivars Līnis.

Festivāla laikā skatītāji varēs noskatīties daudzus Dailes teātra iestudējumus – Māras Zālītes traģikomēdiju "Zemes nodoklis", Jāņa Lūsēna un Normunda Beļska mūziklu "Īkstīte", Īvas Ensleres intīmās atklāsmes "Vagīnas monologi". Festivāla laikā notiks Josifa Brodska komēdijas "Marmors" pirmizrāde, kuru iestudē Mihails Gruzdovs. Savukārt Leļļu teātris gados jaunākajiem skatītājiem piedāvās divas "Sarkangalvīte un vilks" izrādes.

Festivāla vakara programmā varēs noskatīties Raimonda Paula un Māras Zālītes mūzikla "Meža gulbji" iestudējumu, kurā pie klavierēm būs pats maestro, notiks grāmatas "Visu laiku labākās Dailes teātra dziesmas" prezentācija, aktieru sadziedāšanās ar tautu, bet nakts ballē muzicēs grupa "Labvēlīgais tips". Vēl festivālā publiku izklaidēs aktieru ansamblis "Mūžīgais unisons" un pavisam jauns dziedošo aktieru kolektīvs "Ilga".

Pasākuma laikā ar teātra festivālu saistītas izlaides piedāvās Gulbenes - Alūksnes bānītis. Festivāla viesi varēs vizināties bānītī, kur viņus izklaidēs Gulbenes Tautas teātra aktieri.

Festivāla mākslinieciskais vadītājs Juris Vaivods apliecināja: "Eiropā tā ir ierasta prakse – lielas profesionālas vienības vasarā brauc tuvāk pie tautas un dabas. Mēs šajā pasākumā esam domājuši par plašu auditoriju – gan bērniem, gan tiem, kurus interesē nopietnas izrādes, gan par lieliem iestudējumiem."

Festivālu Dailes teātris rīko sadarbībā ar SIA "Labvakar", kura radošais direktors Juris Rubenis ir festivāla idejas autors, Gulbenes rajona padomi un daudziem citiem sadarbības partneriem.

Lai gan festivāls notiks augustā, biļetes uz to tirdzniecībā būs pieejamas jau no 15. aprīļa. Tās varēs iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās, kā arī īpašās vietās Gulbenē, Alūksnē, Balvos un Stāmerienā. Kopējās biļetes cena uz visu pasākumu būs seši lati, bet varēs iegādāties arī biļetes uz atsevišķām izrādēm un pasākumiem. To cenas nosaka pasākuma izvēle. Festivālā nebūs sektoru sadalījuma, līdz ar to labākās vietas iegūs tie, kuri biļetes iegādāsies ātrāk. "Impro ceļojumi" festivāla dienā rīkos īpašus autobusus uz Stāmerienu.

Festivālu ierakstīs Latvijas Televīzija, bet tiešraidē translēs Latvijas Radio 2.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!