Foto: LETA
Jau šomēness, 23. maijā sāksies biļešu iepriekšpārdošana uz Dailes teātra nākamās sezonas izrādēm septembrī un oktobrī, kad paredzētas divas pirmizrādes - "Finita la comedia!" Lielajā zālē un "Arī sievietes zaudēja karā", portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

2012./2013. gada sezona sāksies jau 3. septembrī ar izrādi "Punktiņa un Antons" un pasākumu "Nosvini skolas sākumu Dailes teātrī!".

Traģikomēdiju "Finita la comedia!" Dailes teātrī iestudēs bulgāru režisors Aleksandrs Morfovs. Iestudējums Dailes teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos 14. septembrī.

Krievu dramaturga Nikolaja Erdmana luga "Pašnāvnieks", pēc kuras veidota izrāde ""Finita la comedia!" tiek dēvēta par dramaturģijas pērli. Autora dzīves laikā tā nekad nav tikusi publicēta vai uzvesta, jo pasludināta par "tukšu un kaitīgu". Teātra metrs Konstantīns Staņislavskis savulaik salīdzinājis Erdmanu ar Gogoli, bet šo lugu – ar Gogoļa slaveno "Revidentu".

Izrāde ir stāsts par mazo, neievērojamo cilvēciņu, kurš nolemj mest izaicinājumu visai cilvēcei ar tās nepilnībām un izdarīt pašnāvību. Un notiek brīnums – smieklīgais mietpilsonis pārvēršas par traģisku varoni. Pasaulē ir tik daudz lietu, kas cilvēku grūž uz pašnāvību. Kāpēc mēs tomēr paliekam šajā dzīvē? Kāpēc mēs paliekam dzīvot? Kāda vērtība ir katrai sekundei? Dzīve ir dzīve, un šis ir ļoti cilvēcisks stāsts.

Jauniestudējumā lomas atveidos Artūrs Skrastiņš, Rēzija Kalniņa, Mirdza Martinsone, Ģirts Ķesteris, Juris Žagars, Valdis Liepiņš, Sarmīte Rubule, Aija Dzērve, Inita Dzelme, Dainis Gaidelis, Lauris Subatnieks, Aldis Siliņš un Mārtiņš Počs.

Savukārt pirmo sezonas iestudējumu Mazajā zālē veidos lietuviešu režisors Rolands Atkočūns, kurš izvēlējies Kurcio Malapartes komēdiju "Arī sievietes zaudēja karā". Tās pirmizrāde gaidāma 19. septembrī.

Itāļu "marginālais klasiķis" Kurcio Malaparte ir īstens avantūrists un anarhists, kurš vienmēr un it visā rīkojas pretēji iedibinātajai kārtībai. Jaunais iestudējums ir īsta "sieviešu" luga, kurā kara tēma tiek risināta no sieviešu redzes viedokļa. Kā viņām izdzīvot un cik daudz var atļauties pārdot un pārdoties, lai izdzīvotu? Civilizācija un daba. Bagātie un nabagie. Uzvarētāji un upuri. Vīrietis un sieviete. Cilvēks un cilvēks. Karš nekad nebeidzas...

Izrādē spēlēs Vita Vārpiņa, Marīna Janaus, Kristīne Nevarauska, Ieva Segliņa, Akvelīna Līvmane, Indra Briķe, Pēteris Liepiņš, Dainis Grūbe, Ivars Auziņš un Gints Andžāns.

Arī jaunajā sezonā Dailes teātris turpinās piedāvāt ikmēneša izrādes par īpašām cenām – uz 2. oktobra izrādi "Marija Stjuarte" visu biļešu cena būs 3 un 4 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!