Sākot 86.sezonu, Dailes teātris gatavojas vairākiem jauniem iestudējumiem un īpašiem pasākumiem, kuru klāstā būs gan koncerti, gan jubilejas, ceturtdien žurnālistus informēja teātra direktors Aivars Līnis.
"Teātris gaidāmajā sezonā ir apņēmies turpināt pildīt un attīstīt mērķus, kas tika definēti jau pirms gada. Mūsu mērķi ir augstvērtīgu skatuves darbu radīšana no mūzikliem līdz avangardiskai mākslai, mūsu teātris būs atvērts dažādām viesizrādēm, mēs turpināsim būt vieta radošām laboratorijām - vieta multimākslinieciskām norisēm. Vēl mums šķiet būtiski paplašināt teātra pieejamību, lai Dailes teātris būtu ne tikai Rīgas, bet visas Latvijas teātris. Visbeidzot mūsu plānos ir izveidot šo teātri kā vidi, kur katrs rastu estētiski māksliniecisku baudījumu," jaunās sezonas plānus atklāja Līnis.

Savukārt teātra mākslinieciskais vadītājs Mihails Gruzdovs atzina, ka jaunajā sezonā teātris piedāvās izcilu repertuāru.

Teātris sezonu sāks 16.septembrī ar Māras Zālītes un Raimonda Paula mūzikla "Meža gulbji" atjaunoto iestudējumu, kuru pirmo reizi rādīja Dailes teātra festivālā Stāmerienā.

Teātra sezona nākamgad noslēgs ar citu Māras Zālītes darbu - pilnīgi jaunu iestudējumu "Pērs Gints nav mājās".

Šosezon teātra Lielajā zālē plānots iestudēt Ērika Emanuela Šmita komēdiju "Izvirtulis", Dmitrija Šostakoviča 100 gadu jubileju nākamgad atzīmēs ar operetes "Maskava, Čerjomuški" iestudējumu. Gada beigās Lielajā zālē gaidāms Staņislava I. Vetkeviča lugas "Spoka sonāte" iestudējums.

Tuvākā lielā pirmizrāde teātra Lielajā zālē būs Albēra Kamī postmodernisma drāmas "Kaligula" iestudējums. Tas top Dž.Dž.Džilindžera vadībā. Pirmizrāde paredzēta 14.oktobrī.

Izrādes režisors žurnālistiem atzina, ka tagad vaicāt par iestudējumā gaidāmo būtu tāpat kā topošai mātei vaicāt par viņas gaidāmā bērna matu krāsu, taču nedaudz atklāja dažas iestudējuma iezīmes. "Tā kā kritika mani apsaukā par postmodernistu, es sāku tam piekrist. Tagad jau varu pateikt, ka luga būs nepabeigta, jo to vienkārši nevar pabeigt. Lai paceltos vai nolaistos līdz autora domām, ir jāsajūk prātā, bet to kaut kā negribas," radošajos pārdzīvojumos dalījās Džilindžers.

Izrādei jaunu mūziku komponējis maestro Raimonds Pauls, bet to aranžēs Raimonds Tiguls.

Pauls atzina, ka bijuši vairāki apsvērumi, kas pamudinājuši iesaistīties viņam neraksturīgā projektā. "Kad šis jaunais režisors man pēc "Melanholiskā valša" izrādes kafejnīcā piedāvāja rakstīt mūziku šai izrādei, es domāju, ka viņš ir diezgan stipri ierāvis. Tas nav mans dārziņš. Bet man šķita simpātiski, ka man pateica, ka tur neviens nedziedās. Tur pat esot epizode, kad viens sāk dziedāt un viņu tūlīt nodur. Es uzņēmos, redzēsim, kas no tā sanāks," smaidot teica Pauls.

Nākamajā sezonā teātrī gaidāmi vairāki zīmīgi pasākumi un koncerti. 19.novembrī teātris svinēs 85 gadu jubileju, taču izlemts, ka tā tiks atzīmēta intīmā gaisotnē, godinot leģendāros teātra aktierus. 11.decembrī teātrī gaidāms Arnolda Liniņa 75 gadu jubilejai veltīts atceres pasākumus.

Decembra beigās Dailes teātrī atkal iestudēs Ziemassvētku koncertu, bet janvāra sākumā teātrī 70 gadu jubileju svinēs Raimonds Pauls.

Sezonas laikā pirmizrādes notiks arī Mazajā zālē un Kamerzālē. Viens no Mazās zāles zīmīgākajiem iestudējumiem būs skotu dramaturga Mārtina Makdona melnās komēdijas "Spilvencilvēks" iestudējums. Tas top ar Britu padomes atbalstu. Šo darbu iestudēs režisors Jans Villens van den Boss no Lielbritānijas.

Dailes teātra plānos ietilpst turpināt teātra vasaras festivāla tradīciju - tas notikšot arī nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!