Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 5. decembrī, Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvo iestudējums – utopiska realitāte, kā to nosaukusi režisore Laura Groza-Ķibere – "1984", kurai par pamatu ņemts Džordža Orvela izcilais romāns ar tādu pašu nosaukumu. Dramatizējumu veikuši britu autori Roberts Aiks un Dankans Makmillans.

Orvels savā darbā ir aprakstījis kādu lielvaru, kura ilgojas pēc būtiskas pasaules teritoriālās pārdales un vienas, nemainīgas un neapstrīdamas patiesības ieviešanas un absolutizēšanas. Cilvēki dzīvo nepārtrauktās bailēs no tā, ka viņus novēro Lielais Brālis, kurš viņus var sodīt jebkurā mirklī, lai, nežēlīgi spīdzinot, pārliecinātu par vienīgo patiesību.

Režisore jau vairākās intervijās atzinusi, ka Orvela daiļrade viņai ir tuva, tāpēc vēlējusies to aktualizēt arī uz skatuves un iepazīstināt ar šo autoru, vai dot iespēju atkal satikšanās prieku Orvela daiļrades pārzinātājiem.

Grozas-Ķiberes režijā tapusi futūristiska izrāde par indivīda iekšējo un ārējo brīvību. Režisore radījusi alternatīvu realitāti un vidi, kurā mīt Orvela varoņi, galvenās lomas atvēlot Egonam Dombrovskim (Vinstonam Smitam) un Agnesei Jēkabsonei (viņa mīļotajai Džūlijai).

"Man pašai vissvarīgākais šīs izrādes sakarā ir tieši brīvības jēdziens," stāsta režisore, "un arī Orvels skarbi raksta, ka tad, ja cilvēkam ir jāizvēlas starp laimi un brīvību, viņi pārsvarā vienmēr izvēlas laimi. Un diemžēl tie, kuriem svarīgāka ir brīvība, tiek salauzti."

Izrādē piedalās arī Gatis Maliks, Leons Leščinskis, Anda Albuže, Viktors Ellers, Edgars Ozoliņš, Sandis Pēcis, Terēze Laukšteina un Normunds Kalniņš.

Izrādei oriģinālmūziku radījis Kārlis Auzāns, scenogrāfiju – Mārtiņš Vilkārsis, kostīmus – Ilze Vītoliņa, horeogrāfiju – Liene Grava, gaismu partitūru – Mārtiņš Feldmanis, video – Andris Vētra.

Izrādē skarto tēmu dēļ, to nav ieteicams apmeklēt skatītājiem līdz 14 gadu vecumam, jo tajā skaudri atklāts, ka cilvēkus var iznīcināt ne tikai fiziski, bet arī morāli. Iestudējumu iespējams noskatīties arī 6. un 14. decembrī, kā arī 16. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!