Foto: LETA

Īsi pirms 2016./2017. gada sezonas noslēguma Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis teātra oficiālajā "Facebook" kontā un mājaslapā publicējis jau skaidrāku vīziju par JRT nākotni un pārmaiņām, ko līdzi nesīs skatītāju iemīļotās ēkas Lāčplēša ielā 25. "JRT ir sākušās lielās pārmaiņas. Paralēli mājas rekonstrukcijai notiks arī aktieru trupas rekonstrukcija," raksta Hermanis.

Jauno sezonu teātris cer uzsākt pagaidu telpās bijušajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58a, lai ēku kompleksu Lāčplēša ielā varētu beidzot nodot rekonstrukcijā.

"Kādreiz bija skaista ideja novecot kopā ar savu publiku tai pašā aktieru sastāvā kā līdz šim. Tas būtu iespējams, ja mēs būtu mazs, jauks teātrītis. Taču pēc remonta Lāčplēša ielā 25 mums būs trīs skatuves, kur paralēli katru vakaru jāspēlē izrādes. Mums būs vajadzīga jauna trupa, ar jaunu komplektācijas konceptu, sabalansēta pa vecumiem un citiem kritērijiem," teikts Hermaņa paziņojumā.

"Līdz šim JRT aktieru trupa bija vienaudžu kolektīvs. Turpmāk tas vairs nebūs iespējams. 1997. gadā, kad šī kompānija radās, tas bija jauniešu teātris. Gadi iet, un tagad tas ir pusmūža vecuma aktieru teātris. Līdz ar to ir mainījušies arī iekšējās konkurences noteikumi," uzsver teātra mākslinieciskais vadītājs.

Līdz ar pārmaiņām daļa aktieru pāries ārštatā, turpinot spēlēt ejošās repertuāra izrādes.

"Tuvākajos gados gribam vairāk savās izrādēs iesaistīt arī aktierus un aktrises, kuri nav JRT pastāvīgajā trupā. Jo īpaši tajās vecuma grupās, kur mums pašiem tādu nav."

2018. gada vasarā Latvijas Kultūras akadēmija uzņems jauno JRT aktieru kursu – 15 cilvēkus –, kuri tiks īpaši gatavoti tieši šī teātra vajadzībām.

"Mērķis ir skaidrs. Tabakas fabrikā pavadīto trimdas laiku – tie būs vairāki gadi – izmantot, lai atgrieztos citā kvalitātē. Savu teātra "reliģiju" mēs saglabāsim veco. Bet piešķirsim tai jaunu enerģiju," paziņojumu noslēdz Hermanis.

JRT dibināts 1992. gadā, mājas atrodot bijušajās Jaunatnes teātra telpās. Tā pirmais mākslinieciskais vadītājs līdz 1997. gadam bija Juris Rijnieks. Kopš 1997. gada teātra mākslinieciskais vadītājs ir Alvis Hermanis, kura vadībā tapuši virkne spilgtu iestudējumu, kas saņēmuši gan "Spēlmaņu nakts" balvas, gan starptautisku atzinību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!