Foto: Andris Tone

Latvijas Nacionālais balets 12. un 13. augustā Birgitas festivālā Tallinā, Piritas klostera drupās izrādīs Jura Karlsona baletu "Karlsons lido…" un iestudējumu "Bolero…" ar Morisa Ravela un Modesta Musorgska mūziku, portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību speciāliste Irbe Treile.

Viesizrādēs piedalīsies arī Latvijas Nacionālās operas orķestris galvenā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

Visā pasaulē augstu novērtētais Birgitas festivāls notiek kopš 2005. gada, tā dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs līdz 2016. gadam bija pasaulslavenais diriģents Eri Klass. Šobrīd festivāla māksliniecisko vadību pārņēmis ievērojamais igauņu diriģents Risto Josts.

Jura Karlsona balets "Karlsons lido..." ar Aivara Leimaņa horeogrāfiju Birgitas festivālā tiks izrādīts divas reizes 12. augustā. Pēc Astridas Lingrēnes populāro grāmatu motīviem tapušais balets visai ģimenei saņēmis Lielo mūzikas balvu 2013 kategorijā Gada uzvedums un jau vairāku sezonu garumā gūst skatītāju atsaucību. Tallinā titullomu dejos Andris Pudāns un Aleksandrs Osadčijs, Brālīša lomā – Nataļja Lipska un Vanda Visnape-Trocjuka. Rīgā tuvākā "Karlsons lido…" izrāde būs skatāma 15. oktobrī.

Viencēlienu iestudējumu "Bolero…" iedvesmojusi franču komponista Morisa Ravela mūzika: viņa komponētie pasaulslavenie šedevri "Bolero" un "Dafnīds un Hloja", kā arī Ravela veidotā instrumentācija Modesta Musorgska "Izstādes gleznām". Iestudējumā vienā vakarā var iepazīt "Bolero" poļu horeogrāfa Kšištofa Pastora versijā, "Dafnīdu un Hloju" ungāru horeogrāfa Atilas Egerhāzi interpretācijā, bet "Izstādes gleznas" veidojuši jaunie latviešu horeogrāfi Antons Freimans, Milana Komarova, Elza Leimane, Aleksandra Astreina un Raimonds Martinovs. Rīgā "Bolero…" izrāde notiks jau 18. augustā.

2017./2018. gada sezonā Latvijas Nacionālā opera un balets uz Tallinu dosies arī no 26. februāra līdz 2. martam, kad Igaunijas un Latvijas simtgades svinību ietvaros notiks abu valstu nacionālo operu un baletu apmaiņas viesizrādes. Igaunijas Nacionālā opera Latvijas skatītājiem piedāvās Paula Hindemita operu "Kardijaks" un Eduarda Tubina baletu "Goblins", bet Latvijas Nacionālā opera un balets uz Tallinu vedīs Džuzepes Verdi operu "Nabuko", baletu "Šeherezāde un viņas stāsti". Tāpat abas operas viesizrāžu laikā sniegs krāšņus Galā koncertus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!