Foto: Publicitātes foto
Amatas novada kultūras centrā Ģikšos sestdien, 3.decembrī plkst.18.00 varēs noskatīties Latvijas Nacionālā teātra izrādi "Veļupes krastā", kas tapusi pēc tāda paša nosaukuma Melānijas Vanaga, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Izrāde nominēta teātra balvai "Spēlmaņu nakts" 2010./2011. nominācijā " Gada latviešu autora iestudējums". Melānijas Vanagas Sibīrijas stāstu izspēlē četras aktrises – Līga Liepiņa, Daiga Gaismiņa, Anete Saulīte un Astrīda Kairiša, kas nule saņēmusi "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu Latvijas teātra mākslā. Izrādes scenogrāfe un māksliniece – Ieva Kauliņa.

Izrādes režisors Valters Sīlis šogad ticis nominēts kā "Gada jaunais skatuves mākslinieks", kā arī saņēmis "Spēlmaņu nakts" balvu kā "Gada latviešu autora iestudējuma" režisors (par izrādi "Visi mani prezidenti"), bet 2009./2010. gada sezonā apbalvots arī nominācijā "Gada izrāde bērniem vai jauniešiem".

"Jaunajam, talantīgajam režisoram Valteram Sīlim M. Vanagas grāmata "Veļupes krastā" bija īsts atradums. Mēģinājumu laikā viss izrādes kolektīvs viesojās šeit, Amatā. Vēlējās pēc iespējas vairāk uzzināt par Melāniju Vanagu, pieskarties viņas lietām, dzirdēt viņas balsi," stāsta Melānijas Vanagas muzeja vadītāja I. Lāce.

"Ir vairāki iemesli, kāpēc šo izrādi vajadzētu noskatīties visiem, kas dzīvo Cēsu pusē – Melānijas Vanagas baigais un vienlaikus stiprais stāsts sākas 1941. gada jūnijā – Amatas "Sermuļos", ved uz Cēsīm, tajā parādās tuvāku un tālāku Cēsu apkārtnes mājvietu un cilvēku vārdi, Sibīrijas ceļus, sniegus un cilvēcības skolu izstaigā cēsnieki, un Cēsīs šis stāsts arī noslēdzas. ... tieši par modrību un pašcieņu ir šis stāsts – latviešu spītība un garaspēks, tāpēc izrāde vienlaikus satriec un spēcina. Un neļauj aizmirst gan notikumus pirms 70 gadiem, gan to, kas notiek ārpus teātra un mūsu māju sienām – tepat, šodien un tagad," vērtē Ieva Struka, Nacionālā teātra direktora palīdze repertuāra jautājumos.

Biļetes iepriekšpārdošanā nopērkamas Amatas novada kultūras centrā Gikšos un M. Vanagas muzejā Amatas pamatskolā. Biļešu cena 4 lati, pensionāriem 3 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!