Foto: Publicitātes foto
Nākamajā sezonā dažādos Latvijas teātros lomas spēlēs 10-12 no 17 šogad Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA) absolvējušajiem aktieriem, pastāstīja LKA rektors Jānis Siliņš.

"Tas ir ļoti normāls rādītājs," sacīja rektors. Viņš gan norādīja, ka ne visiem jaunajiem aktieriem teātros būs štata vietas - vairums spēlēs uz līguma pamata par atsevišķām izrādēm. "Tomēr tas ir labi, jo viņiem būs šī saikne ar teātri," paskaidroja Siliņš.

Tā kā šis aktieru kurss nebija piesaistīts kādam konkrētam teātrim, aktieri darbu atraduši dažādās vietās. Pašlaik zināms, ka astoņi jaunie aktieri nākamsezon darbosies Nacionālā teātra izrādēs, trijiem no viņiem varētu tikt piedāvātas štata vietas. Viņu vārdus gan Siliņš pagaidām nevēlējās atklāt, jo līgumi tiks slēgti vēlāk.

Savukārt divus aktierus - Rihardu Jakovelu un Inesi Pudžu, kura gan akadēmijā ieguva režisora diplomu, - savās rindās uzņems Valmieras drāmas teātris.

Siliņš arī piebilda, ka šis aktieru kurss ir unikāls gadījums - četru gadu laikā nav atskaitīts neviens students, un akadēmiju beigs visi 17 pirms četriem gadiem uzņemtie jaunieši.

LKA šogad absolvē arī astoņi režisori, no kuriem vairāki jau paguvuši iekarot atpazīstamību studiju laikā. Piemēram, Elmāru Seņkovu veidot izrādes nākamsezon aicinājis gan Nacionālais teātris, gan Rīgas Krievu teātris. Viņš arī bijis vienīgais, kurš par savu diplomdarbu režijā izpelnījies izcilu novērtējumu - 10, kādu akadēmijā parasti nevienam nepiešķir.

"Jaunie režisori nevēlas uzreiz tikt piesaistīti vienam teātrim. Viņi iestudē atsevišķas izrādes dažādos teātros, viņiem ir arī "Dirty Deal Teatro" un Ģertrūdes ielas teātris, paliek cieša saistība arī ar Kultūras akadēmiju," norādīja Siliņš.

Jau vēstīts, ka Latvijas Kultūras akadēmiju šogad pavisam absolvē 147 studenti - 30 maģistra un 117 bakalaura grāda ieguvēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!