Mūža balvu par ieguldījumu latviešu teātra mākslā šī gada "Spēlmaņu naktī" saņems režisors un pedagogs Fēliks Deičs (attēlā) un scenogrāfs Gunārs Zemgals, pirmdien īpašajās "Spēlmaņu nakts" nominantu vakariņās paziņoja Latvijas Teātra darbinieku savienības valdes priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa.

Šoreiz svinīgajās vakariņās pasniegta arī "slepenā atbalstīja" balva "Gada jūsma". Nezināmā labvēļa sarūpētā prēmija un jaunās mākslinieces Zanes Balodes glezna šogad piešķirta Jaunā Rīgas teātra aktierim Gundaram Āboliņam par izcilu sniegumu un daudzpusību vienā no viņa karjeras labākajām lomām izrādē "Oblomovs". Pats Āboliņš gan pasākumā nepiedalījās, jo atrodas Vīnē, tāpēc balvu viņa vietā saņēma viņa kolēģis Andris Keišs.

Fēlikss Deičs iestudējis izrādes gandrīz visos Latvijas teātros. 28 gadus strādājis Jaunatnes teātrī, bet kopš 1993. gada ir Valmieras teātra štata režisors. "Valmierā Fēlikss Deičs palīdzēja saglabāt un lielā mērā no jauna izaudzināt aktieru kolektīvu, iestudēja izrādes, uz kurām skatītāji parakstījās mēnešiem uz priekšu. Deičam iegūstot izcila latviešu dramaturģijas interpreta slavu," raksta Latvijas Teātra darbinieku savienības pārstāvji.

"Spēlmaņu nakts" labākā režsiora balvu Fēlikss Deičs saņēma 1998. gadā par saviem iestudējumiem – Antona Čehova "Ivanovs", kas saņēma arī sezonas labākās izrādes balvu, un Rūdolfa Blaumaņa "Trīnes grēki".

"Deičs aktieri izlutina. Viņš tik precīzi parāda virzienu, kurā tev jālido un uzbūvē pakāpienus, kā tikt atpakaļ ja kaut kas nojūk. Nu, ja tutad vēl nevari nospēlēt, tad tev laikam nav ko meklēt uz skatuves," tā par Fēlisu Deiču saka Valmieras teātra aktrise Dace Everss.

Fēlikss Deičs 1996. gadā kļuvis par Eduarda Smiļģa balvas laureātu, 2003. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Scenogrāfs Gunārs Zemgals darbojies gan kino, gan teātros, taču lielāko daļa sava radošā mūža pavadījis Latvijas Nacionālajā teātrī.

"Viens no retajiem māksliniekiem, kas ļoti lielu uzmanību pievērš scenogrāfijas gleznieciskajām kvalitātēm – krāsai, telpas dziļuma vai perspektīvas atrisināšanai ar glezniecības līdzēkļiem," raksta Latvijas Nacionālā teātra literārā konsultante Rita Melnace.

Zemgalsveidojis scenogrāfijas tādiem par leģendām kļuvušiem Nacionālā teātra iestudējumiem kā "Romeo un Džuljeta", "Hamilkāra kungs", "Ilgu tramvajs", "Lilioms", "Lauva ziemā" un daudzām citām.

Gunārs Zemgals 2003. gadā saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni.

Tāpat svinīgajās vakariņās Latvijas Teātra Zelta fondā uzņemti divi jauni dalībnieki – Dailes teātra ilggadējie aktieri Venta Vecumniece un Gunārs Placēns.

Jau ziņots, ka pērn balvu par mūžu ieguldījumu saņēma Nacionālā teātra aktrise Astrīda Kairiša un bijušais Jaunatnes teātra galvenais režisors Ādolfs Šapiro.

Jau ziņots, ka šogad "Spēlmaņu nakts" notiks Latvijas Nacionālajā teātrī, kā ierasts Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā – 23. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!