Foto: Publicitātes foto

Ar svinīgu atklāšanu Āgenskalna tirgū 1.oktobrī sāksies III Latvijas Kultūras akadēmijas jauno režisoru teātra festivāls "Patriarha rudens", portālu "Delfi" informē festivāla organizatori.

Festivāla atklāšanas tradīcija paliek nemainīga - 1. oktobrī plkst.12:00 netālu no E.Smiļģa Teātra muzeja esošajā Āgenskalna tirgus paviljonā vienkopus pulcēsies visi festivāla dalībnieki, Latvijas Kultūras akadēmijas rektors, absolventi, studenti, mācībspēki, kultūras un mākslas nozares pārstāvji, lai klātienē vērotu Dramatiskā teātra aktiermākslas studentu sagatavotu muzikāli teatrālu priekšnesumu festivāla mākslinieciskā koordinatora Jura Joneļa vadībā.

Neizpaliks arī tradicionālais festivāla atklāšanas gājiens uz LKA E.Smiļģa Teātra muzeju, kura noslēgumā svinīgi tiks pacelts "Patriarha rudens" karogs un viesi cienāti ar jau par tradīciju kļuvušo svētku rudens zupu.

Šogad festivālā ar kopumā septiņiem darbiem piedalās seši Latvijas Kultūras akadēmijā studējošie topošie teātra režisori: Jānis Znotiņš ar izrādi jauniešiem "Ikstīte Reloaded", Inga Tropa ar izrādi "Deviņi" un bērnu rītu – izrādi "Ūdens", Paula Prozoroviča ar izrādi "Nepareizās dzīves skola", Viesturs Roziņš ar izrādi "Jūras roze", Dmitrijs Petrenko ar izrādi "Tonio", Georgijs Surkovs ar lugas lasījumu "Ilūzijas".

Izrādes notiks E.Smiļģa teātra muzejā, "Dirty Deal Teatro" un Ģertrūdes ielas teātrī.

Festivāls noslēgsies 7.oktobrī plkst. 15:00 ar LKA laikmetīgās dejas horeogrāfu koncertu Olgas Žitluhinas vadībā un festivāla dalībnieku apbalvošanu LKA E.Smiļģa Teātra muzejā, paziņojot ekspertu komisijas izvirzītu galvenās balvas ieguvēju, vienu teātra režijas studentu, kuram tiks dota iespēja iestudēt repertuāra izrādi Jaunajā Rīgas teātrī nākamajā teātra sezonā.

Izdrukā 'Patriarha Rudens' programmu!

Ekspertu komisija

Kā ierasts, festivāla dalībniekus izvērtēs īpaša ekspertu komisija, ko šogad veidos tādi spēcīgi un ietekmīgi teātra un kultūrvides pārstāvji kā Baiba Broka, Regīna Razuma, Māra Ķimele, Andis Strods, Undīne Adamaite un Normunds Naumanis, kas kopā ar LKA mācībspēkiem, studentiem un citiem interesentiem festivāla noslēguma dienā, 7.oktobrī plkst.12:00, satiksies apaļā galda diskusijā, lai kopīgi pārrunātu un izvērtētu redzēto darbu māksliniecisko sniegumu, dotu studentiem noderīgus ieteikumus nākotnē, runātu par teātra izglītības perspektīvām kopumā, kā arī kopīgi apspriestu tās problēmas un dilemmas, ar kurām Teātra nodaļas absolventiem būs jāsaskaras, jau nākamgad pēc studijām ienākot Latvijas darba tirgū.

Blakusprogramma

Pirmo reizi Latvijas Kultūras akadēmijas jauno režisoru teātra festivāla "Patriarha rudens" ietvaros skatītājiem tiks piedāvāta ārzemju viesizrāde "Mana tēva ģeniālais laikmets jeb Matērijas apoloģija", ko pēc starpkaru perioda poļu rakstnieka Bruno Šulca stāstu krājuma "Kanēļa veikaliņ"i motīviem piedāvā teātra režijas studente no Čehijas – Barbara Herčikova sadarbībā ar Polijas Ludvika Solska Teātra Valsts augstskolas aktiermākslas studentiem.

Sadarbībā ar teātra festivālu "Zelta maska", visiem interesentiem būs iespējams apmeklēt diskusiju "Novaja drama", ko vadīs teātra kritiķe Jeļena Kovaļska (Maskava), jaunās dramaturģijas festivāla "Ļubimovka" mākslinieciskā direktore. Uzreiz pēc diskusijas visi aicināti uz lugas "Lauks" lasījumu Dmitrija Volkostrelova režijā (Pēterburga). Tāpat festivāla nedēļā no 1.-5.oktobrim darbnīcu LKA dramaturģijas studentiem vadīs Karina Serre (Karin Serres) no Francijas.

Pirmo reizi festivāls izdos arī savu "Patriarha rudens avīzi", ko LKA Audiovizuālās un skatuves mākslas teorijas 3.kursa studenti veido prof. Ingas Pērkones - Redovičas un lekt. Zanes Kreicbergas vadībā. Ar festivāla avīzes saturu un aktuālo informāciju interesentiem būs iespēja iepazīties teātra aktuālo procesu vietnē www.kroders.lv.

Kino ražas diena

Kā jaunums šogad tiek piedāvāta LKA kino ražas diena, kas paredz LKA E.Smiļģa Teātra muzejā visas dienas garumā, sākot no plkst. 13:00, izrādīt bakalaura programmas "Mākslas" Filmu režijas un TV un video operatoru 2012.gada absolventu studiju darbus. Starp tiem būs arī trīs pagājušā gada diplomdarbi, kas ieskandinās novebrī paredzēto lielo LKA Kino skati, kurā būs iespēja redzēt visus 2012.gada absolventu diplomdarbus.

Informāciju par biļešu iegādi uz izrādēm DDT un Ģērtrūdes ielas teātrī, skatīt teātru mājaslapās. Poļu viesizrādei biļetes būs pieejamas www.bilesuparadize.lv, savukārt, uz pasākumiem, kas notiks LKA E.Smiļģa Teātra muzejā, biļetes varēs iegādāties muzējā uz vietas (biļešu cenas līdz 1 Ls). Diskusijas un lugu lasījumi bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!