Foto: Publicitātes foto
9. oktobrī Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmas "Tête-à-tête 2016" ietvaros Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē notiks uzvedums "Maija mūžam", kas būs veltījums baleta leģendai Maijai Pļiseckai, portālu "Delfi" Borisa un Ināras Teterevu fonda pārstāve Inga Vasiļjeva.

Uzdevumā baletdejotājas dzīvē būtisko mūziku interpretēs pasaules slavenais vijolnieks Gidons Krēmers ar orķestra 'Kremerata Baltica" solistiem un Friderika Šopēna pianista konkursa laureāti Juliannu Avdejevu, savukārt fragmentus no Maijas Pļiseckas atmiņām lasīs aktrise Jūlija Rutberga (Krievija) un žurnālists Sergejs Nikolajevičs (Krievija, žurnāla SNOB galvenais redaktors).

Leģendāra baletdejotāja, kuras personības spilgtais starojums spoži iesniedzas nākotnē, ir radījusi atbalsi ne vien laikabiedros, kuriem bija iespēja redzēt mākslinieci skatuves dzīves pilnbriedā, bet arī vairākas desmitgades cilvēkos visā pasaulē – vai tie būtu televīzijas ekrānu vērotāji vai rūdīti teatrāļi, baletdejotājas atmiņu vai preses radīto stāstu lasītāji. Viņas atmiņās trāpīgi iezīmejas laikmets, cilvēki, notikumi un atmosfēra, nu jau ikonisku mākslas darbu tapšana un cilvēciskās kaislības ārpus skatuves.

"Neparastā vakara ideja radās jau pagājušajā gadā, kad ar mūsu Fonda atbalstu tika izdota Maijai Pļiseckai veltītā grāmata "Maija un citi". " stāsta mecenāts Boriss Teterevs. "Taču ar leģendāro baletdejotāju iepazinos jau 2005. gadā, un kopš tā laika esmu atbalstījis viņu vairākkārt. Mīļā piemiņā turu arī viņas fotogrāfija ar veltījumu mums. Apbrīnojama sieviete un māksliniece, kurai līdzīgu nav".

Krievijas žurnāla "Snob" galvenā redaktora Sergeja Nikolajeviča un Borisa un Ināras Teterevu fonda izauklētā ideja – lasījumu un mūzikas dialogā pieskarties Maijas Pļiseckas pasaulei – tikai vienu reizi būs skatāma Rīgā, Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē.

"Maija Pļisecka. Izcila personība, leģendārs liktenis, fantastiska sieviete. Neviens un nekda nespēs ar viņu sacensties ne uz skatuves, ne dzīvē. Lai kur viņa parādītos, visi skatieni tika vērsti tikai viņas virzienā. Lai ko viņa teiktu, vienmēr iestājās pirmsģīboņa klusums, it kā Maija Mihailovna nebūtu baletdojotāja, bet gan pītija, kas pareģo un buras kameru priekšā. Pat viņas aiziešana savas deviņdesmitgades priekšvakarā 2015. gada maijā bija kā skatuves cienīgs žests – lepns un nepakļāvīgi skaists," stāsta žurnālists, pasākuma idejas autors Sergejs Nikolajevičs, kurš Maijas Pļiseckas skatuves un dzīves gaitām sekojis daudzus gadus un bijis baletdejotājas ģimenes draugs.

Koncertā skanēs Rodiona Ščedrina, Morisa Ravela, Franca Šūberta un Friderika Šopēna mūzika. Biļetes – visās "Biļešu Paradīzes" kasēs. Pasākums notiks krievu valodā.

Mākslas programma "Tête-à-tête" ir viens no veidiem, kā Borisa un Ināras Teterevu fonds veicina kultūras un mākslas attīstību un pieejamību Latvijā. Kopš 2013. gada fonds rīko arī ikgadēju mākslas programmu "Māksla publiskā telpā". 2014. gadā Borisa un Ināras Teterevu fonds un "ABLV Charitable Foundation" dibināja Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondu ar mērķi par dibinātāju līdzekļiem partnerībā ar Latvijas Republikas valdību un Kultūras ministriju veikt Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecību, nodrošināt muzeja darbību, pārvaldīšanu un attīstību, tostarp Laikmetīgās mākslas muzeja krājuma veidošanu, uzturēšanu un attīstību, nodrošinot muzeja pieejamību sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!