Pasaulē šobrīd savu otro vilni piedzīvo tā sauktie vecie mūzikli. Līdzīga tendence ir vērojama arī Latvijā. Tikai šeit mūzikla vietā nāk operete. Tā kā operetes teātris kopš 1994. gada ir likvidēts, tad arī klasiskas šī žanra izrādes Latvijā nav uzvestas jau gandrīz desmit gadus.
Varētu teikt, ka ar Johana Štrausa operetes “Sikspārnis” iestudējumu Latvijas Nacionālajā operā, ir paredzēts reanimēt operetes žanru Latvijā.

Zināms, ka “Sikspārnis” Vīnē tradicionāli tiek izrādīts ap Jauno gadu – gluži kā pie mums “Skroderdienas Silmačos” ap Jāņiem. Abās izrādēs ir publikai labi zināmi joki, notikumu peripetijas un mūzika. Un tomēr skatītāji atkal un atkal grib tikties ar iemīļotajiem varoņiem.

Latvijā, iespējams, cilvēkiem “Sikspārnis” vairāk atpazīstams no pirms daudziem gadiem (vēl padomju laikos) Krievijā veidotās filmas. Kaut arī 1979.gadā šī operete iestudēta tepat, mūsu Operā.

Interesanti fakti saistās ar operetes libretu. Sākotnējā iecere bijusi mūsu jauno iestudējumu veidot pēc iespējas tuvāku oriģinālam. Tomēr Kaspars Dimiters uzaicināts izrādei libretu veidot tā, lai tas sasauktos arī ar mūsu laiku (balstoties, protams, uz jau esošajām versijām). Izrādās – panākumus šis iestudējums pasaulē guvis tikai tad, kad mēģināts libretu pēc iespējas lokalizēt savam laikam un videi. Ļoti veiksmīgi tas izdevās jau pieminētajā, padomju laikā Krievijā uzņemtajā muzikālajā filmā.

Šajā “laikmetīgošanas projektā” it labi iederas komiķu pāru iesaistīšana. Vienā sastāvā tie būs Ufo un Fredis, bet otrajā – Jarāns un Porgants. Komiķu pāriem uzdevums būs nospēlēt piedzērušos cilvēku, kam dubultojusies personība. Daļēji tā ir pasaules pieredze – parasti šajā lomā iestudējumos tiek aicināti komiķi vai aktieri no dramatiskā teātra. No otras puses – Dailes teātris ar “Šveiku” aizsāka tradīciju Latvijā izrādēs pieaicināt sabiedrībā labi zināmus un populārus cilvēkus: Renārs Kaupers un “Prāta vētra”, Gunārs Kalniņš, Ozols, Ieva Akurātere, un starp citu arī Fredis - izrādē “Šveika jaunās dēkas”.

Elitas Patmalnieces un Ilzes Līderes veidotajos stilīgajos, krāšņajos un skaistajos (kā apgalvo pašas mākslinieces) tērpos redzēsim spēlējam un dziedam Ievu Kepi, Ievu Viļumu, Ditu Kalniņu, Evitu Zalīti, Viesturu Jansonu, Miervaldi Jenču, Nauri Puntuli, Guntaru Vētru un vēl un vēl… Vārdu sakot, lielu daļu no mūsu Operas dziedātāju buķetes.

Pie diriģenta pults būs Aleksandrs Viļumanis – pēdējos gados (šķiet, nepelnīti) arvien retāk redzams orķestra bedrē. Viņa humora izjūta (un pieredze iestudējot šo opereti arī 1979.gadā) noteikti ļaus izrādei parādīties Operas repertuārā kā tikko izšautam šampanietim Jaungada vakarā. Arī režisors Georgijs Isakjans cer, ka smiekli, kas daudz raisījušies iestudējuma procesā, nonāks līdz skatītajiem. Un mums visiem šī izrāde ar turpat 130 gadus atpakaļ sacerētajiem valšiem varētu būt ļoti laba un jauka izklaides iespēja Jaunā gada sagaidīšanai Operā! Uz pirmizrādi Nacionālā Opera aicina jau 5.decembrī!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!