Foto: Eduarda Smiļģa Teātra muzejs
Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 2. decembrī plkst. 16.00 notiks Dailes teātra aktrises Veltas Krūzes 100 gadu jubilejai veltīts pasākums, savukārt dienu vēlāk – 3. decembrī – muzejā tiks pieminēta aktrises Ventas Vecumnieces 90. jubileja.

Aktrise Velta Krūze (2.12.1917 – 21.12.2008) Dailes teātrī ienāca 1939. gadā, absolvējot Latviešu aktieru arodbiedrības teātra skolu, turpmākajos gados atveidojot visdažādākās lomas – gan lielākas, gan mazākas, ar komisku un traģisku ievirzi, sākot no Annes Rūdolfa Blaumaņa "Brīnumzālītē", Spodras un Lūcijas Andreja Upīša "Apburtajā lokā" un "Atraitnes vīrā" līdz Violai Viljama Šekspīra "Divpadsmitajā naktī", titullomai Annas Brigaderes "Raudupietē", Niskavuori saimniecei Hellas Vuolijoki "Niskavuori maizē", Branda mātei Henrika Ibsena "Brandā" un Hannai A. Dudareva Vakarā.
Velta Krūze līdz mūža beigām rakstīja Dailes teātra hroniku, bet dažādie teātra dzīves notikumi apkopoti krājumos: "Uz Dailes jaunā viļņa" un "Daile turas šķērsvilnī". Veltas Krūzes simtās dzimšanas dienas piemiņas sarīkojumā 2. decembrī plkst. 16.00 piedalīsies viņas meita, žurnāliste Inga Jēruma un ilggadējās kolēģes Ilze Vazdika, Mudīte Šneidere, Ausma Ozoliņa un Rita Rotkale.

Aktrise un režisore Venta Vecumniece (3.12.1927. – 27.05.2017) vēl šajā agrā pavasarī Eduarda Smiļģa Teātra muzejā piedalījās vairākos saviem kolēģiem veltītajos piemiņas pasākumos, vienmēr koncentrēti un asprātīgi vēstot par kādu būtisku radošu vai dokumentāru faktu. Ar Ventu Vecumnieci tika sarunāta arī jubilejas svinēšana muzejā, bet liktenis lēma, ka kopā ar kolēģēm Olgu Dreģi, Lidiju Pupuri, Anitu Grūbi, solistēm Ievu Paršu un Silviju Sūnu, pianistiem Antru un Normundu Vīksnēm un aktrises dēlu komponistu un diriģentu Andri Vecumnieku viņas tiks pieminēta 3. decembrī plkst. 14.00 sarīkojumā, kurā skanēs Ventas Vecumnieces savulaik veidoto Ārijas Elksnes, Marijas Urnežus - Lambergas dzejas, Zentas Mauriņas, A. Ekas prozas kompozīciju fragmenti un Andra Vecumnieka mūzika.

Sarīkojumā tiks atgādinātas arī aktrises un režisores Ventas Vecumnieces radošā mūža spilgtākās lomas un iestudējumi, jo, būdama Dailes teātra otrās studijas absolvente, viņa nenogurstoši, piepildīti un uzticīgi savu darbu no 1949./50. gada sezonas ieguldīja savā vienīgajā teātrī līdz pat mūža beigām. Ventas Vecumnieces sarakstītās grāmatas "Dailes ugunij rada..." divās daļas ir piemiņas zīme tiem, kuri daudzu gadu garumā veidoja Dailes teātri un atdeva tam savu radošo mūžu.

Biļešu cenas 2 eiro pieaugušajiem; 1 eiro – skolēniem, studentiem, pensionāriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!