Foto: Shutterstock

Aprīļa pirmajā dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +8,5 grādi pēc Celsija skalas, kas ir 4,6 grādi virs dekādes normas, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Dekādes minimālā gaisa temperatūra –2,8 grādi tika novērota 4. aprīlī Alūksnē, bet maksimālā gaisa temperatūra +27,1 grādi tika novērota 10. aprīlī Daugavpilī.

Jau pirmajās divās mēneša dienās tika sasniegti attiecīgi 19 un 12 jauni diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi, tostarp arī jauni Latvijas diennakts rekordi, abi sasniegti Daugavpilī – 1. aprīlī +23,0 grādi un 2. aprīlī +23,1 grāds.

Uz pāris dienām gaisa temperatūra pazeminājās zem normas, taču dekādes otrajā pusē tā atkal paaugstinājās, sasniedzot arvien jaunus diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordus.

Dekādes pēdējās divās dienās tika sasniegti attiecīgi 18 un 20 jauni diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi, tai skaitā Daugavpilī abās dienās jauni Latvijas diennakts rekordi – 9. aprīlī +26,2 grādi un 10. aprīlī +27,1 grāds. Īpaši jāuzsver, ka, piemēram, līdzšinējais 10. aprīļa diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekords labots par astoņiem grādiem – iepriekšējais bija +19,1 grāds Mērsragā un Rīgā.

9. aprīlī tika sasniegti pirmie +25 grādi – astoņas dienas agrāk nekā līdzšinējais rekords 1999. gada 17. aprīlī. Arī 10. aprīlī sasniegtie +27 grādi ir visu laiku agrākais datums tik augstai gaisa temperatūrai.

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā aprīļa 1. dekādē bija 20,0 milimetri (mm), kas ir 44% virs dekādes normas (13,9 mm). Visvairāk nokrišņu (59,3 mm) bija Daugavpilī, bet vismazāk Kuldīgā – 7,5 mm. Vidēji Latvijā aprīļa 1. dekādē bija trīs diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz viens mm.

Visvairāk šādu diennakšu bija Alūksnē, Daugavpilī, Kolkā, Liepājā, Piedrujā, Ventspilī, Vičakos un Zosēnos – četras diennaktis, bet vismazāk Ainažos, Dobelē, Jelgavā, Mērsragā, Rūjienā, Saldū, Skultē un Stendē – divas diennaktis.

Gan dekādes sākumā, gan beigās Latviju sasniedza Sahāras tuksneša putekļi un pasliktinājās gaisa kvalitāte. Naktī no 2. uz 3. aprīli Daugavpilī nolija 34,7 mm nokrišņu, valsts austrumos tika novērots pērkona negaiss. Dekādes vidū daudzviet sniga. Bieži novērota migla.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā aprīļa 1. dekādē bija 83% – no 78% Rēzeknē, Rīgā un Zīlānos līdz 88% Kolkā un Ventspilī.

Visstiprākās vēja brāzmas (20,4 m/s) tika novērotas 3. aprīlī Ventspilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!