Foto: LETA

Sākot ar pirmdienas rītu Latvijai pietuvosies aktīvs ciklons no dienvidaustrumiem, tāpēc valsts rietumu un centrālajos rajonos gaidāma stipra snigšana, brīdina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Vietām veidosies piecus līdz astoņus centimetrus (cm) bieza sniega sega. 22. aprīļa vakarā, pazeminoties gaisa temperatūrai, gaidāms neliels sals un ļoti stipra snigšana – dažviet rietumu un centrālajos rajonos sniega segas biezums varētu sasniegt 10 cm.

Uz ceļiem veidosies apledojums, snigšanas laikā dažviet redzamība pasliktināsies līdz 200-500 metriem un vietām gaidāms arī neliels putenis.

No 22. aprīļa pulksten 5 līdz 17 Latvijas centrālajā un rietumu daļā ir spēkā dzeltenā līmeņa brīdinājums par sniegu. LVĢMC arī izplatījis oranžā līmeņa brīdinājumu par sniegu, kas ir spēkā no 22. aprīļa pulksten 17 līdz 23. aprīlim pulksten 11.

LVĢMC norāda, ka dzeltenā līmeņa brīdinājums nozīmē, ka prognozētie hidrometeoroloģiskie apstākļi nav bīstami, taču, ja tiek plānotas aktivitātes, ko tie var ietekmēt, jābūt uzmanīgiem. Savukārt oranžais brīdinājums nozīmē, ka tiek prognozēti hidrometeoroloģiskie apstākļi, kuri dotajā reģionā tiek novēroti salīdzinoši reti. Jābūt gataviem, ka var tikt radīti postījumi un zaudējumi.

LVĢMC skubina būt gataviem, ka ļoti stipra snigšana plašās teritorijās traucēs transporta kustību uz ceļiem un dzelzceļiem, gaisa satiksmi, kā arī gājēju pārvietošanos, un citas āra aktivitātes.

LVĢMC laika apstākļu prognoze nākamajai nedēļai liecina, ka nedēļas pirmā puse būs nokrišņiem bagāta un vējaina – jau pirmdien daudzviet būs sagaidāma snigšana, kuras rezultātā vietām atkārtoti izveidosies sniega sega vairāku centimetru biezumā.

Laikapstākļiem mainoties, nedēļas vidū līdz ar jaunas nokrišņu zonas pietuvošanos, daudzviet līs un sniega sega strauji kusīs. Tālākajās dienās kļūs mierīgāks, jo paaugstināsies gan atmosfēras spiediens, gan gaisa temperatūra, vietām tā sasniegs +15 grādu atzīmi pēc Celsija skalas.

Pirmdien un otrdien debesis klās mākoņu sega, kas visā valsts teritorijā atnesīs lietu, kas pakāpeniski pāries slapjā sniegā un sniegā. Sinoptiskās situācijas dēļ lokāli pastāv iespēja dzirdēt arī kādu pērkona dārdu.

Jau naktī uz pirmdienu, sākot ar piekrasti, pastiprināsies ziemeļu, ziemeļaustrumu vējš, kas pakāpeniski iegriezīsies no rietumiem, ziemeļrietumiem, brāzmās sasniedzot 15-19 m/s.

Otrdien dienas laikā ne tikai pakāpeniski pierims vējš, bet arī nokrišņi kļūs arvien mazāk. Laiks būs vēss, jo gaisa temperatūra kā diennakts tumšajās, tā arī gaišajās stundās lielākajā valsts daļā būs 0…+5 grādu robežās.

Nedēļas vidū starp mākoņiem vietām izsprauksies saule. Trešdien lielāko dienas daļu būtiski nokrišņi nav gaidāmi, taču vakarpusē Latviju no dienvidiem sasniegs jauna nokrišņu zona, kas visā valstī nesīs lietu, kura ietekmē iepriekš izveidojusies sniega sega strauji kusīs.

Ceturtdien vējš atkal kļūs stiprāks, taču tuvākam vakaram gan lietus, gan arī vēja brāzmas pakāpeniski mitēsies. Ja nakts uz trešdienu būs auksta, vietām gaisam atdziestot līdz pat -5 grādiem, tad dienā pamazām sāks ieplūst siltāka gaisa masa, līdz ar to gaisa temperatūra nedēļas vidū lielākoties būs +3…+8 grādu robežās.

Nedēļas izskaņā pakāpeniski paaugstināsies atmosfēras spiediens, kā rezultātā laikapstākļi kļūs labvēlīgāki – nokrišņu būs mazāk un arī vējš nepūtīs tik stipri.

Gaisa temperatūra kā nakts, tā arī dienas laikā būs augstāka – brīvdienās termometra stabiņš dažviet varētu pakāpties pat virs +15 grādu atzīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!