Foto: DELFI Aculiecinieks

28.septembra agrā rītā Latvijā būs pilns Mēness aptumsums, ko astronomi gaida ar lielu nepacietību, jo iepriekšējais šāda veida aptumsums bija redzams 2011.gada jūnijā, bet nākamā iespēja redzēt pilnu Mēness aptumsumu Latvijā būs 2018.gada 31.janvārī un 27.jūnijā, informēja Latvijas Astronomijas biedrībā.

Saskaņā ar pašreizējo laika prognozi pirmdienas aptumsuma laikā Latvijā būs mainīgs mākoņu daudzums, vietām gaidāms īslaicīgs lietus, bet dažviet valstī būs migla. Mākoņi daļēji segs debesis visos valsts reģionos.

Mēness aptumsuma maksimālās fāzes brīdis Rīgā būs plkst.5.47. Pusēnas aptumsums Rīgā sāksies plkst.3.12, aptumsuma daļējā fāze sāksies plkst.4.07, pilnā fāze sāksies plkst.5.11 un beigsies plkst.6.23. Aptumsuma nobeigumu Rīgā nevarēs vērot, jo plkst.7.29 Mēness rietēs. Šajā laikā debesis jau būs gaišas, jo plkst.7.20 lēks Saule.

Citviet Latvijā aptumsuma laiki neatšķirsies, bet valsts austrumos Mēness rietēs un Saule lēks pat par 11 minūtēm agrāk, bet Latvijas rietumos - pat par 12 minūtēm vēlāk nekā Rīgā.

Lai vērotu Mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums. Tā kā 28.septembrī Mēness rietēs vēl esot daļējā aptumsuma fāzē, pilnvērtīgiem novērojumiem ieteicams atrast vietu, kurā skatu rietumu virzienā neaizsedz ēkas vai koki.

Tā kā Zemi apjož atmosfēra, kas kalpo arī kā gaismas laušanas vide, pilnā aptumsuma maksimumā Mēness nekad nekļūst pilnīgi melns, bet tiek izgaismots tumši sarkanīgā vai brūnganā tonī. Šī iemesla dēļ pēdējos gados plašsaziņas līdzekļos tiek tiražēts termins "asiņainais Mēness".

Turklāt pirmo reizi kopš 1982.gada pilns Mēness aptumsums notiks brīdī, kad Mēness, virzoties pa savu eliptisko orbītu, atrodas vistuvāk Zemei. Šādu pilnmēnesi mēdz dēvēt par Supermēnesi, tas ir par aptuveni 14 procentiem lielāks nekā parasts pilnmēness, ziņo ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!