Foto: F64

Latvijā upēm turpina veidoties ledus kārta, bet daudzviet novērojama vižņu iešana, liecina Latvijas Videas, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

"Vietām jau ir ledus sega, bet tā nav pietiekoši bieza, lai uz ledus varētu atrasties cilvēki," brīdina LVĢMC.

Daugavā no Zapadnajas Dvinas līdz Jēkabpilij novērojamas piesalas un reta līdz vidēja vižņu iešana, pie Zeļķiem novērota bieza vižņu iešana, bet pie Pļaviņām izveidojusies ledus sega. Arī Daugavas baseina upēs vērojamas piesalas un reta līdz vidēja vižņu iešana.

Kā ziņo LVĢMC, Gaujā veidojas piesalas un reta līdz vidēja vižņu iešana, bet baseina upēs tikai piesalas. Vidēja vižņu iešana vērojama arī Ventā pie Kuldīgas, kā arī Salacā pie Lagastes. Savukārt retā vižņu iešana novērojama Irbē, Salacā pie Mazsalacas un Lielupē pie Mežotnes.

Salacā pie Maszalacas izveidojusies nepilna ledus sega. Ledus sega ar lāsmeņiem ir pie Jelgavas un Kalnciema. Savukārt pie Staļģenes ir ledus sega ar lāsmeņiem.

Piesalas izveidojušās Lielupē pie Mežotnes, Ventas augštecē un Irbē.

Tāpat LVĢMC atzīmē, ka aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis Daugavā galvenokārt turpināja pazemināties, bet tikai pie Suražas un Ullas tas paaugstinājās par pieciem centimetriem un 20 centimetriem. Daugavas baseina upēs ūdens līmenis svārstījās 1-16 centimetru robežās.

Savukārt ūdens līmenis Gaujas augštecē paaugstinājās par astoņiem centimetriem, bet posmā Valmiera - Carnikava pazeminājās par 2-14 centimetriem. Gaujas baseina upēs ūdens līmeņa svārstība 1-3 centimetru robežās. Salacā un tās baseina upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 3-8 centimetriem.

Kā vēsta LVĢMC, ūdens līmenis Lielupē pie Mežotnes pazeminājās par 17 centimetriem, bet, veidojoties ledus segai pie Staļģenes, tas paaugstinājās par 42 centimetriem tālāk posmā Jelgava - Sloka pazeminājās par 10-13 centimetriem.

Ūdens līmenis Lielupes baseina upēs Mēmelē un Mūsā pazeminājās par 4-15 centimetriem, savukārt Viesītē, Svētē, Tērvetē un Bramberģē paaugstinājās par 3-32 centimetriem. LVĢMC informē, ka Ventas augštecē ūdens līmenis paaugstinājās par 2-3 centimetriem, pie Kuldīgas pazeminājās par deviņiem centimetriem, bet lejtecē paaugstinājās par 52 centimetriem. Ventas baseina upēs ūdens līmenis pazeminājās par 6-22 centimetriem.

Savukārt Baltijas jūras piekrastes mazajās upēs galvenokārt ūdens līmenis paaugstinājās par 3-11 centimetriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!