Foto: LETA

Jūnija sākumā Latvijā saglabāsies sausums un zema lietus iespējamība, atsevišķās dienās valdīs stiprs karstums, bet naktīs zāles virskārtā pastāvēs salnu risks, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Šī gada maijs noslēdzas kā desmitais sausākais un viskarstākais maija mēnesis Latvijā sistemātisko meteoroloģisko novērojumu vēsturē, norāda meteorologi. Šajā nedēļā anticiklona ietekmē virs Latvijas atradās karsta gaisa masa, nesot vasarīgus laika apstākļus un stipru karstumu, kā arī uzstādot jaunus maksimālās gaisa temperatūras rekordus. Jauni rekordi tika uzstādīti 29. un 30. maijā, 30. maijā uzstādīts arī visas Latvijas šī datuma maksimālās gaisa temperatūras rekords: +30,1 grāds.

Gaidāmajās brīvdienās atmosfēras spiediens pazemināsies, tomēr Latvijā atkal ieplūdīs karstāks gaiss. Mākoņu daudzums būs mainīgs, vairāk mākoņu būs diennakts gaišajā laikā. Tomēr ievērojami nokrišņi nav gaidāmi. Vien svētdien dienvidu rajonos iespējams pavisam neliels īslaicīgs lietus. Pūtīs lēns vējš.

Sestdienas naktī atsevišķos rajonos zāles virskārtā vēl ir gaidāma salna, taču nakts uz svētdienu būs siltāka: +12...+17 grādi. Sestdien gaiss iesils līdz +21...+26 grādiem, bet svētdien līdz +27...+29 grādiem. Piekrastes rajonos dienas kopumā būs par pāris grādiem vēsākas.

Nākamās nedēļas sākumā laika apstākļus sāks noteikt ciklons ar centru virs Krievijas ziemeļrietumiem. Līdz ar ziemeļu vējiem, kas vietām brāzmās sasniegs 15-18 metrus sekundē, teritorijā ieplūdīs aukstāks gaiss, kā arī atsevišķos rajonos ir iespējams neliels lietus vai pat kāda pērkona lietusgāze.

Pirmdien vēl saglabāsies karsts laiks: +27...+30 grādi, taču pēc tam, pakāpeniski kļūs vēsāks un atsevišķās dienās gaisa temperatūra var pat nepārsniegt +20 grādus. Nākamās nedēļas otrajā pusē pakāpeniski atgriezīsies vasarīgi silts laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!