Foto: stock.xchng
Aizvadītajās vēsajās dienās saules ultravioletā radiācija bija vidēja, patlaban tā tuvojas augstam līmenim, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Piektdien ultravioletās radiācijas indekss Rucavā pakāpās līdz 5,6 punktiem. Atkāpjoties aukstumam, nedaudz sarucis ozona slāņa biezums, tāpēc zemi sasniedz intensīvāks starojums.

Tuvākajās nedēļās ultravioletās radiācijas indekss turpinās kāpt, maksimumu sasniedzot jūnijā un jūlija pirmajā pusē.

Laikā no pulksten 11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros. Cilvēki ar jutīgu ādu, ja netiek ievērota nekāda piesardzība, dienas vidū saulē var apdegt 20 minūtēs. Lietojot aizsargkrēmu, saulē var atrasties ilgāk. Vēlams nēsāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu apģērbu.

Lai izvairītos no apdegumiem, kas ir liels riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā, uzsākot sauļošanās sezonu, sākumā saulē drīkst atrasties tikai pavisam neilgu laiku, vēlāk sauļošanās ilgumu var palielināt.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Vienlaikus jāatceras, ka saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir vajadzīgs. Tas aktivizē vielmaiņas procesus un stimulē imūno sistēmu. Ultravioleto staru ietekmē ādā veidojas cilvēkam nepieciešamais D vitamīns, kas uzlabo kaulu struktūru.

Pirms sauļošanās sezonas uzsākšanas vēlams konsultēties ar ārstu - dermatologu, onkologu vai ģimenes ārstu.

Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā vai dienvidu zemēs, kur ultravioletais starojums ir daudz spēcīgāks nekā Latvijā.

Pērnā gada 22. jūnijā ultravioletās radiācijas indekss Rucavā sasniedza augstāko atzīmi kopš novērojuma sākuma - 8,4 punktus. Rucavā atrodas vienīgā valsts novērojumu stacija, kas veic šādus mērījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!