Foto: LETA



Sestdien Ventspilī jau otro reizi divu dienu laikā labots maija absolūtais karstuma rekords, un jauns mēneša maksimālās gaisa temperatūras rekords reģistrēts arī Liepājā un Ainažos, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Līdz ar to gan Ventspilī, gan Liepājā un Ainažos piedzīvota karstākā maija diena meteoroloģisko novērojumu vēsturē - vairāk nekā simts gadu laikā.

Piektdien LVĢMC Ventspils novērojumu stacijā, kas atrodas ostā, termometra stabiņš pakāpās līdz +31,4 grādiem, un tā bija augstākā gaisa temperatūra, kas kopš mērījumu sākuma 1881.gadā reģistrēta Ventspilī maija mēnesī. Sestdien šis rekords labots vēlreiz - gaisa temperatūra Ventspils ostā pakāpās par trim grāda desmitdaļām augstāk nekā piektdien.

23.maija rekords Ventspilī tika pārspēts uzreiz par 4,2 grādiem - iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas Ventspils novērojumu stacijā reģistrēta šajā datumā, bija +27,2 grādi 1963.gadā. 24.maija rekords Ventspilī labots par 2,2 grādiem - vecais rekords bija +29,5 grādi 1979.gadā.

LVĢMC Liepājas novērojumu stacijā termometra stabiņš sestdien pakāpās līdz +30,2 grādiem, iepriekšējo 24.maija rekordu - 1979.gadā reģistrētos +27,7 grādus - pārspējot par 2,5 grādiem. Tik augsta gaisa temperatūra Liepājā, kur mērījumus veic jau 133 gadus, maija mēnesī līdz šim nebija novērota.

Arī Ainažos, gaisam sakarstot līdz +29,8 grādiem, sestdiena kļuvusi par karstāko maija dienu kopš novērojumu sākšanas 1906.gadā.

Sestdien līdz četriem pēcpusdienā 24.maija maksimālās gaisa temperatūras rekords bija pārspēts Latvijas lielākajā - kopumā 18 novērojumu stacijās.

Jau ziņots, ka Kurzemes rietumu piekrastē karstums atkāpsies svētdien, iegriežoties rietumu vējam, tomēr valsts lielākajā daļā gaiss vēl sakarsīs līdz +27..+31 grādam. Liepājā un Ventspilī svētdiena būs aptuveni desmit grādus vēsāka nekā sestdiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!